Da li je Bajden zaista rekao da je prodao državne tajne?

Početkom ove nedelje, na društvenim mrežama se pojavio snimak na kom predsednik SAD, Džo Bajden, navodno, „otvoreno priznaje da je prodao državne tajne”. Međutim, iako autentičan, snimak je zlonamerno montiran i isečen tako da mu nedostaje ključni kontekst.

Ono što nedostaje snimku jeste — momenat u kom Bajden novinarima kaže da se očigledno šali. Zvanični transkript događaja i integralna verzija snimka pokazuju da je predsednik SAD-a odmah rekao – da se šalio.

  • Korisnici društvenih mreža u našem regionu masovno dele snimak na osnovu kojeg tvrde da je 80-godišnji predsednik SAD-a, nedavno priznao da je izdao svoju zemlju i prodao osetljive informacije od nacionalnog značaja.
  • Viralni snimak jeste autentičan, ali je isečen tačno pred deo koji je ključan za razumevanje konteksta, odnosno, pred rečenicu u kojoj Bajden kaže da se šali.

 

Na viralnom snimku od svega deset sekundi, u prvom planu vidimo Džozefa Bajdena i indijskog premijera Narendra Modija.

Počeo sam bez vas, prodao sam mnogo državnih tajni i mnogo važnih stvari koje smo ovde podelili”, izgovara Bajden na snimku dok Modi i drugi lideri sede oko njega za stolom, smejući se.

Međutim, iako smo ustanovili da je viralni snimak autentičan, isečen je tačno pred deo koji je ključan za razumevanje konteksta, odnosno, pred rečenicu u kojoj predsednik kaže da se šali, a zatim nastavlja svoje uvodno izlaganje.

Transkript događaja Bele kuće i integralni snimci američko-indijskog okruglog stola o tehnologiji, potvrđuju da viralnim isečcima Bajdena na mrežama zaista nedostaje ključan kontekst.

Sada, šalu na stranu”, rekao je on, prema transkriptu i dužem video snimku objavljenog na YouTube stranici Bele kuće. Kao i:

Udružujemo se da dizajniramo i razvijemo nove tehnologije koje će transformisati živote naših ljudi širom sveta.”

Poslovni okrugli sto se fokusirao na napore da se podstakne veća saradnja između SAD i Indije u oblasti veštačke inteligencije, astronomskih poduhvata i proizvodnje poluprovodnika.

Na događaju, koji se održao na kraju četvorodnevne državne posete Modija, između ostalih, učestvovali su izvršni direktor Majkrosofta, Satia Nadela i izvršni direktor Sugla, Sundar Pičai.

Reporter agencije AP koji je prisustvovao okruglom stolu u petak, potvrdio je da se Bajden jeste našalio na početku događaja, iz razloga što jedan broj novinara još uvek nije ušao u prostoriju u kojoj su predsednik i njegovi gosti već sedeli za stolom, spremni da počnu svoja obraćanja.

Ijan Sams, portparol Bajdenove administracije, odbacio je tvrdnje o podmićivanju kao „prehajpovanu” i „bespredmetnu hajku”. Sams je u mejlu AP-u rekao da je čak i Ministarstvo pravde reagovalo i ispitalo navode nakon što su sporne tvrdnje postale viralne, ocenjujući ih krajnje „neuverljivim”.

Naslovna fotografija: Ilustracija/Canva