Čovek sa fotografije nije Putinov penzionisani general Pavel

Intrigantna priča o famoznoj “zveri sa istoka”, penzionisanom generalu Pavelu koji je po Putinovoj naredbi poslat da komanduje vojskom u ratu u Ukrajini, obišla je svet zahvaljujući jednom britanskom tabloidu. Fotografija vojnika prodefilovala je brojnim domaćim portalima i društvenim mrežama. Međutim, pravi identitet čoveka sa fotografije ubrzo su razotkrile naše kolege iz Holandije. Muškarac sa fotografije nije penzionisani general po imenu Pavel, već Ivan Turčin, 58-godišnji bivši granični policajac i vojnik.
Izvor: Printscreen / Facebook

Britanski tabloid “The Daily Star” objavio je 25. juna “ekskluzivnu” priču o tome kako je predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao penzionisanog 67-godišnjeg generala Pavela, takozvanu “zver sa istoka”, da preuzme komandu nad ruskim snagama u Ukrajini. Kako su naveli, informacija im je stigla od “visoko rangiranog izvora u obaveštajnim službama”. 

Uz članak je priložena fotografija na kojoj se navodno vidi oficir Pavel u vojničkoj uniformi.

Izvor: The Daily Star

Tajni izvor navodno je otkrio za ovaj medij da je “Putin pretrpeo velike gubitke i da mu nedostaju komandanti”, te da zato sada šalje na front “oficire druge klase”.

“Putin je kao šef mafije kome se svi pokoravaju. Ako penzionisani general dobije poruku od Putina da je potreban majci Rusiji u borbi protiv Ukrajine, tu nema mesta dilemi”, citira ““The Daily Star” svoj visoko rangirani anonimni izvor.

Sledećeg dana (26. juna) i drugi britanski tabloidi među kojima su “The Mirror”, “The Sun”, “Express”  i “The Daily Mail” prenose identičan članak i fotografiju na svojim portalima.

General Pavel se, kako navode, “borio u avganistanskom ratu, živi u predgrađu Moskve, jede pet obroka dnevno i pije litar votke”.

Identičan tekst ubrzo je prenelo i više domaćih portala, te se “vest” proširila i na Fejsbuku u Srbiji.

Izvor: Printscreen / Facebook

No, nešto u ovoj priči nije delovalo uverljivo našim kolegama fektčekerima iz Holandije. 

Rien Emmery (novinar portala “VRT”) i Lotte Lambrecht (novinarka portala “Knack”) zajedno su razotkrili da je ova priča u potpunosti izmišljena. 

Emmery je u nizu (thread-u) na Tviteru, koji je ubrzo postao viralan, detaljno objasnio na koji način su dokazali da se radi o dezinformaciji.

Naime, najpre su utvrdili da je fotografija kružila internetom (na Tviteru i Reditu) i pre nego što ju je objavio britanski tabloid. Korisnici su uglavnom od nje pravili šale i mimove.

Zatim, pomoću pretraživača za prepoznavanje lica “PimEyes” identifikovali su identitet dve osobe koje na fotografiji stoje pored “generala Pavela”. 

Čovek levo je Dmitri Litvinov, načelnik opštinske uprave Jelanskog okruga, koji se nalazi u okviru Volgogradske oblasti na jugozapadu Rusije. 

Pored njega, sa pametnim telefonom u ruci, je Aleksandar Bondarenko, takođe lokalni organ vlasti iz istog opštinskog okruga, navodi portal “VRT”.

Koristeći gugl mape našli su upečatljiv ratni spomenik u centralnom parku grada Jelana, glavnog stambenog jezgra okruga koji se vidi i na pozadini sporne fotografije sa ‘generalom Pavelom’.

Foto: VRT/Screenshot

Osim toga, popločan put na fotografiji izgleda isto kao i pločice koje se mogu videti na mnogim drugim slikama iz Jelanovog parka.

Foto: VRT/Screenshot

I najvažnije, na tačnoj lokaciji gde je fotografija snimljena, nalazi se tipična ruska crveno-zelena granična oznaka, pored crne spomen-ploče, piše “VRT”.

Zelene vojne kape koje nosi više ljudi na fotografiji deo su uniforme ruske granične straže, u sastavu Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB).

Sledeći taj trag i guglajući ključne reči “graničar” i “Jelan”, došli su do originalne fotografije koja je prvobitno objavljena u lokalnom mediju “Elanskie-Vesti” u izveštaju o ceremoniji kojom se obeležava “Dan granične straže”. Članak je objavljen 1. juna ove godine.

Izvor: “Elanskie-Vesti”

Naime, svake godine u Rusiji i mnogim drugim bivšim sovjetskim zemljama 28. maja se obeležava “Dan granične straže”. Na fotografiji sa takozvanim “generalom Pavelom“ prikazana je svečanost povodom tog praznika, u gradu Jelanu.

Još slika sa ceremonije nađeno je u ruskim Telegram grupama.

Izvor: Telegram, ‘ElanRegion23’

I konačno, na ruskoj društvenoj mreži “Odnoklassniki” pronašli su grupnu stranicu veterana graničara iz ruskog grada Jelana u kojoj se krio naš famozni “general Pavel”.

Pravo ime čoveka sa fotografije je Ivan Ivanovič Turčin, ima 58 godina a ne 67 i u penziji je od 2011. godine. Služio je u ruskoj vojsci, ali nije bio general.

Posle višegodišnje službe u ruskoj vojsci, Turčin je od 1999. do penzionisanja radio kao granični policajac u Uzbekistanu.

Aktivan je na toj društvenoj mreži. Objavljuje recepte, pesme i inspirativne citate. Ništa ne nagoveštava da se trenutno nalazi na ratištu u Ukrajini. 

 

Naslovna fotografija: Printscreen / Elanskie-Vesti