Čovek koji na viralnom snimku maše zastavom Palestine nije kralj Danske

Zgrada sa koje muškarac maše zastavom na viralnom snimku nalazi se u Malmeu, u Švedskoj, gde su se demonstranti okupili 9. maja kako bi osudili učešće Izraela na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije.
  • Na društvenim mrežama raširio se snimak uz tvrdnje da prikazuje kralja Danske Frederika Desetog kako maše zastavom Palestine, u znak podrške propalestinskim protestima.
  • Čovek sa snimka nije danski kralj. Video je nastao u Malmeu u Švedskoj tokom demonstracija protiv uključenja Izraela u ovogodišnje takmičenje za pesmu Evrovizije.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Viralan video koji prikazuje čoveka kako sa balkona zgrade maše zastavom Palestine, deli se na društvenim mrežama uz tvrdnje da je na snimku kralj Danske Frederik Deseti, koji navodno iskazuje „podršku propalestinskim demonstracijama”. U pojedinim objavama na engleskom jeziku navodi se da je snimak nastao u Kopenhagenu u Danskoj, te da „danski kralj maše sa balkona svoje palate”

Čovek sa snimka nije kralj Danske. Video nije nastao u Kopenhagenu u Danskoj, nego u Malmeu u Švedskoj, tokom demonstracija protiv uključenja Izraela u ovogodišnje takmičenje za Pesmu Evrovizije.

Obrnuta pretraga kadrova sa viralnog snimka uputila je na niz sličnih snimaka na društvenoj mreži X, koje je jedna korisnica te mreže objavila 9. maja ove godine. U opisu objave navodi se da je reč „o protestima u Malmeu, povodom učešća Izraela na ovogodišnjem evrovizijskom takmičenju”. Na jednom od snimaka vidi se isti čovek u beloj majici na balkonu sa malim detetom pored njega. Nakon što su se na internetu raširile tvrdnje da je čovek koji na balkonu maše Palestinskom zastavom navodno „danski kralj”, ista korisnica objavila je 12. maja na X-u napomenu da „čovek sa viralnog snimka nije kralj Danske, već nepoznati čovek sa detetom koji se pojavio na balkonu za vreme protesta u Malmeu”. 

Propalestinski demonstranti, među kojima je bila i švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, okupili su se 9. maja ove godine u Malmeu kako bi osudili učešće Izraela u ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, zbog aktuelnog rata u Pojasu Gaze, preneo je „AP”. 

Zgrada koja se vidi na snimku nije danska kraljevska palata. U jednom kadru sa snimka vidljiv je natpis na susednoj zgradi na kojem na švedskom jeziku piše „Malmö högre läroverk för flickor”, u prevodu „Visokoškolska ustanova u Malmeu za devojčice”. Na zgradi, sa čijeg balkona je čovek sa snimka mahao zastavom, piše „Anna Och Eva Bunths Skola För Flickor”, u prevodu sa švedskog „Škola za devojčice Ane i Eve Bunth”. Obe zgrade vide se na Google Street View-u sa adresom u Malmeu. 

Prema informacijama sa zvanične veb stranice švedske Vlade, kralj Danske Frederik Deseti boravio je službeno u Švedskoj u Stokholmu 6. i 7. maja ove godine, ali se 8. maja vratio u Dansku zbog posete predsednice litvanskog parlamenta Viktorije Čmilytė-Nielsen. Frederik Deseti krunisan je za kralja 14. januara ove godine, nakon abdikacije njegove majke, kraljice Margarete Druge.

Ovom temom bavili su se i „PolitiFact” i „Maldita.es”.

 

***

 

Organizatori Evrovizije odbacili su pozive da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog aktuelnog rata sa Hamasom, ali su zahtevali od Izraela da promeni tekst svoje pesme. Kompozicija, koja je prvobitno nosila naziv „October rain” (čime se aludiralo na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra 2023. godine), preimenovana je u „Hurricane”, a izraelskoj pevačici Eden Golan dozvoljeno je da učestvuje u takmičenju koje je održano 11. maja u Malmeu u Švedskoj. Uprkos protestima i negativnim reakcijama dela publike tokom generalnih proba i nastupa uživo, Golan se plasirala u finale takmičenja i osvojila peto mesto.

„AP” piše da kritičari odluke da se Izraelu dozvoli učešće u takmičenju ističu da je „Rusija izbačena sa Evrovizije 2022. godine nakon invazije na Ukrajinu, a Belorusija godinu dana ranije zbog toga što je njena vlada ugušila neslaganje”.

Istoričar Dean Vuletić, autor knjige „Posleratna Evropa i Pesma Evrovizije”, rekao je za „AP” da je „Evrovizija dugo bila u fokusu političkih kontroverzi”. Kako je Vuletić objasnio, „turska invazija na Kipar 1974. dovela je do bojkota Grčke sledeće godine. Gruzija se povukla sa Evrovizije 2009. godine, godinu dana nakon što je vodila kratak rat sa Rusijom, nakon što su organizatori odbili njenu predloženu pesmu „We Don’t Wanna Put In” – sa očiglednom referencom na ruskog lidera Vladimira Putina”.

„DW” piše da, iako je Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje, više puta insistirala da je Evrovizija isključivo kulturni događaj u kojem nema mesta politici, to pravilo nebrojeno puta bilo suočeno sa izazovima.