Ćerka Klausa Švaba nije rekla da su mere protiv kovida 19 bile uvod u „klimatske blokade”

Tvrdnju da je ćerka Klausa Švaba upozorila na „klimatske blokade” objavili su portali koji redovno plasiraju dezinformacije i teorije zavere.
Nikol Švab i Klaus Švab
Izvor: Facebook / Screenshot
  • Na Fejsbuku se deli navodna izjava ćerke Klausa Švaba o tome da su „mere protiv kovida bile samo uvod u klimatske blokade”, koje navodno slede zbog klimatskih promena.
  • Nema dokaza da je Nikol Švab to rekla.
  • Objave na Fejsbuku su netačne.

Portali „Srbin.info” i „Nulta tačka” objavili su članke u kojima se tvrdi da je ćerka predsednika Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba, Nikol Švab (članica izvršnog odbora SEF-a), izjavila da je „kovid 19 bio samo uvod u pravila koja slede zbog klimatskih promena”.

„Ćerka osnivača Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Klausa Švaba izjavila je da su tiranska ograničenja tokom pandemije Covida poslužila kao prethodnica nadolazećim ‘klimatskim blokadama’. Prema Nicole Schvab, Covid je bio ‘ogromna prilika‘ da se testira kako će se javnost povinovati autoritarnim merama koje bi mogle biti iskorišćene za uvođenje programa  ‘Veliko resetovanje’ WEF-a”, navodi se u spornim člancima koji se dele na Fejsbuku.

Izvor: Facebook / Screenshot

Originalni članak sa istim naslovom objavio je „The People’s Voice”, američki portal koji redovno plasira dezinformacije. Autor članka, Šon Adl-Tabatabai, takođe je poznat po širenju teorija zavere i vođenju sajtova sa dezinformacijama, navodi „PolitiFact”, koji se takođe bavio ovom temom.

Nema dokaza da je Nikol Švab izjavila da su „mere protiv kovida 19 bile uvod u ‘klimatske blokade’”. Portparol SEF-a potvrdio je za „Rojters” da je reč o dezinformaciji.

Povezan sadržaj

U spornim člancima manipulativno je predstavljen govor Nikol Švab koji je 2020. godine objavljen na sajtu grupe za održivi razvoj „InTent”, pod naslovom „The Urgency of a Global Green Transition”.

Na videu se može čuti kako Nikol Švab kaže: „Ova (kovid-19) kriza nam je pokazala da, pre svega, stvari mogu da se promene veoma brzo kada se posvetimo tome i kada osetimo da su naši životi u hitnoj opasnosti. Drugo, jasno je da sistem – mislim, spomenuli ste to ranije – ono što smo imali ranije nije održivo.”

Ona je rekla da je pandemija predstavljala priliku da se „doživi ovo veliko resetovanje” i stvori značajna promena koja bi „prirodu postavila u srž ekonomije”

Kada je pomenula „veliko resetovanje”, Švab je referisala na istoimeni skup predloga koji je SEF izneo u junu 2020. godine, kao i na knjigu koju je kasnije objavio Klaus Švab. Ideje predstavljene u konceptu „Velikog resetovanja” podstakle su značajne promene nakon pandemije, uključujući „sprovođenje inicijativa za suzbijanje nezaposlenosti, podsticanje promena u fiskalnoj politici i obezbeđivanje finansiranja projekata održive infrastrukture”, navodi se na veb sajtu SEF-a.

Ta inicijativa je, međutim, iskorišćena za oblikovanje teorija zavere u kojima se tvrdi da „globalne elite imaju za cilj da uspostave totalitarni globalni režim”. Tokom pandemije korona virusa tvrdilo se da „kovid 19 ne postoji”, te da „elite koriste lažnu pandemiju za depopulaciju zemlje i reorganizaciju društva”

S druge strane, teorije zavere u kojima se tvrdi da „klimatske promene ne postoje”, promovišu neosnovanu ideju da će „globalne elite uvesti mere zaključavanja i blokade, kako bi ograničile slobodu ljudi u ime borbe protiv klimatskih promena”, navodi se u istraživanju Instituta za Strateški Dijalog („Institute for Strategic Dialogue”).