„Bolest X” i novi talas dezinformacija

Ovogodišnji panel u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma o pripremama za hipotetičku buduću pandemiju - pod nazivom „bolest X” - izazvao je lavinu dezinformacija na društvenim mrežama.
Canva virus
Izvor: Canva
  • Na društvenim mrežama dele se tvrdnje da je „‘bolest X’ gotov virus koji će biti pušten u cilju depopulacije stanovništva” kao i da su „već napravljene vakcine protiv te bolesti”.
  • „Bolest X” nije stvarna. To je naziv za hipotetički patogen koji se koristi da pomogne u planiranju budućih zdravstvenih kriza. Ne postoje laboratorije koje proizvode vakcine protiv „bolesti X”.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Svetski ekonomski forum (SEF) održao je 17. januara ove godine panel diskusiju u okviru koje su brojni zdravstveni stručnjaci govorili o pripremama za hipotetičku buduću pandemiju koja je nazvana „bolest X”.

Tim povodom, brojni domaći i regionalni portali objavili su uznemirujuće članke koji se oslanjaju na neutemeljene izjave Aleksandra Dudčaka, za kojeg se navodi da je „vodeći istraživač Instituta zemalja ZND” – ZND je skraćenica za „Zajednicu nezavisnih država” – međunarodnu organizaciju/savez koji čini 9 bivših SSSR republika (rus. Содружество Независимых Государств).

U spornim člancima tvrdi se da je panel SEF-a o „bolesti X” organizovan „u cilju depopulacije stvanovništva puštanjem virusa za koji već postoje vakcine”.

„Dudčak upozorava da najava panela sugeriše da globalisti imaju gotov virus, koji će ‘pustiti u opticaj’ u bliskoj budućnosti. Organizovanje panela u Davosu svedoči da globalisti za Bolest X imaju i gotove vakcine za prodaju. One neće toliko štititi od bolesti koliko će vakcinisani imati dodatne komplikacije tokom daljeg života. Dudčak je uveren da su skriveni ciljevi širenja novog virusa: stvaranje planetarnog digitalnog koncentracionog logora, razdvajanje ljudi, uvođenje obrazovanja na daljinu i komunikacija na daljinu”, navodi se u tekstovima koje su objavili portali „Fakti”, „Informer”, „Alo!” i „Srbin.info”.

Informer - Bolest X
Izvor: Screenshot / Informer

Portal „Nulta tačka” takođe je objavio je članke u kojima se tvrdi da će „bolest X’ biti konačno rešenje za depopulaciju 6 milijardi duša”, kao i da „laboratorija u Velikoj Britaniji, koju finansira SEF, već proizvodi vakcine protiv nepoznate bolesti”. I poznati teoretičar zavera Aleks Džouns takođe je na društvenoj mreži X objavio video u kojem kaže da „bolest X nije neka haotična pandemija kojom moramo da upravljamo, već genocidno oružje oko kojeg su se dogovorili najgori članovi čovečanstva”.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 29. 10. 2022.

Sporne tvrdnje dele se i na Fejsbuku.

Facebook post
Izvor: Facebook / Screenshot

Činjenica je, međutim, da „bolest X” nije stvarna. To je naziv za hipotetički patogen koji se koristi da pomogne u planiranju budućih zdravstvenih kriza. Takođe, nema dokaza da postoje laboratorije koje proizvode vakcine protiv „bolesti X”.

Reč je o nazivu/konceptu koji je skovala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 2018. godine, u okviru „liste bolesti koje predstavljaju najveći rizik po javno zdravlje”. Početna verzija liste, koja nije uključivala „bolest X”, objavljena je 2017. godine, a novo ažuriranje planirano je za prvu polovinu 2024. Stvarne bolesti na trenutnoj listi, između ostalih, uključuju kovid 19, virus Zika, ebolu i SARS. Informacije predstavljene na listi, kako se navodi, pomažu u vođenju globalnog istraživanja i razvoja u oblastima kao što su vakcine, testovi i tretmani.

„Ciljanje prioritetnih patogena i porodica virusa za istraživanje i razvoj kontramera je od suštinskog značaja za brz i efikasan odgovor na epidemiju i pandemiju”, rekao je doktor Majkl Rajan, izvršni direktor Programa SZO za hitne slučajeve u zdravstvu, u saopštenju za javnost iz 2022. godine.

„Bolest X” predstavlja saznanje da bi ozbiljnu međunarodnu epidemiju mogao izazvati patogen za koji se trenutno ne zna da izaziva bolest kod ljudi”, navodi se u objašnjenju pojma sa liste SZO. Drugim rečima, „bolest X” je hipotetička bolest koja bi se mogla pojaviti u budućnosti. To nije novi patogen koji se trenutno širi širom sveta.

„To je samo opis nepoznatog za šta treba da pokušamo da se pripremimo najbolje što možemo”, rekao je za portal „Verify” dr Maciej Boni, profesor biologije i stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu Penn State.

Boni je takođe primetio da nova bolest, odnosno patogen, neće dobiti naziv „bolest X”. „Imena im se daju prema redovnim, tradicionalnim metodama imenovanja virusa, bakterija ili drugih vrsta parazita. Dakle, kada se pojavi nešto novo, to se neće zvati ‘bolest X’. Imaće pravo naučno ime, istakao je Boni za „Verify”.

SZO se pozabavila pogrešnim shvatanjima o „bolesti X” u video snimku iz 2018. godine. „Recimo da je to ‘čuvar mesta’ (eng. placeholder, prim.aut) da bismo bili sigurni da ćemo, ako imamo novu bolest, imati prostor gde da je smestimo i da znamo u kom smeru treba da uložimo napore u pogledu istraživanja i proizvodnje lekova i vakcina”, objasnila je epidemiološkinja dr Bernadet Murg na snimku.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus takođe je, na skorašnjem panelu o „bolesti X”, objasnio da je to „‘placeholder’ za bolest koja može doći u budućnosti i da priprema ne bi trebalo da izaziva paniku”. Gebrejesus je istakao da je „bolje, zapravo, predvideti nešto što bi se moglo dogoditi i pripremiti se za to”.

Portparol SEF-a je za „AFP” objasnio da je panel, odnosno sesija o „bolesti X” „osmišljena tako da se pozabavi potrebom za poboljšanjem pristupa i otpornosti u zdravstvenim sistemima i omogućavanjem javno-privatne saradnje kako bi se osigurala dobrobit svih pojedinaca i ublažili rizici, uključujući nedostatak radne snage u zdravstvu”.

***

Pretragom imena „Aleksandar Dudčak” na Gugl pretraživaču primetili smo da domaći tabloidi često citiraju njegove navodne izjave i potpisuju ga kao „ruskog eksperta”, „ruskog ekonomskog stručnjaka” i, u poslednjem primeru, „vodećeg istraživača sa Instituta zemalja ZND”. Pretragom imena na ruskom jeziku „Александр Дудчак” pronašli smo ga u bazi podataka na veb sajtu „ВОЙНА & САНКЦИИ”, u prevodu „Rat i Sankcije”. Prema opisu, reč je o veb stranici koja „skladišti podatke o sankcijama uvedenim ruskim pojedincima i kompanijama nakon ruskog napada na Ukrajinu”. Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine i ukrajinske Nacionalne agencija za prevenciju korupcije. Na veb stranici se navodi da je Dudčak „stručnjak na Institutu zemalja ZND”, kao i da „širi narative u skladu sa propagandom Kremlja, u znak podrške ruskim akcijama”.