Blokada Sueckog kanala nije inscenirana; zaglavljeni brod nema veze s Hilari Klinton i trgovinom ljudima

Gigantski teretnjak “Ever Given” nasukao se i blokirao Suecki kanal uzrokujući šestodnevni zastoj jedne od ključnih trgovinskih trasa na svetu. Ljubitelji mimova su tu nezgodu doživeli kao savršenu metaforu za sve što je zadesilo planetu u protekle dve godine, dok sajber iluzionisti u njoj vide demonstraciju poluga moći “duboke države”.

 

Jedan od najvećih teretnih brodova na svetu, težak 220 hiljada tona, zaglavio se na obali Sueckog kanala 23. marta tokom oluje i naleta prašine izazvanih snažnim vetrovima. Radnici koji su danonoćno kopali i upravljali kamionima tegljačima i hidrauličnim bagerima uspeli su da ga oslobode nakon šest turobnih dana. Tokom akcije je uklonjeno 30 hiljada kubnih metara peska, što je dovoljno da se napuni desetak bazena olimpijske veličine, piše “USA Today”.

Međutim, u paralelnoj stvarnosti na društvenim mrežama raširile su se tvrdnje da je ova nezgoda zapravo planirana operacija pod tajnom ingerencijom američke političarke Hilari Klinton. Teoretičari zavere je već dugo neosnovano optužuju za umešanost u lanac međunarodne trgovine decom.

 

 

No, što bi rekao aforističar i umetnik Majkl Lipsi: “we are mostly clueless in a world of clues”.

Cela priča je u potpunosti plod fantazije i amaterski pokušaj podmetanja lažnih tragova.

 

Ne, ne radi se o nameštaljci

 

Nema dokaza da je incident organizovan.

Blokada je danonoćno bila pod lupom medija širom sveta a napori da se brod oslobodi uključivali su veliki broj ljudi i na desetine organizacija, objasnio je Politifekt.

Korišćeni su kamioni tegljači, bageri velikog kapaciteta i druge sprave za iskopavanje i izvlačenje broda iz zamke u kojoj se našao.

Iako je šestodnevna blokada duž pomorske rute retkost, nasukavanje ipak jeste najčešći uzrok brodskih incidenata u kanalu. U poslednjih deset godina bilo je 25 ovakvih slučajeva, pokazuju podaci osiguravajuće kompanije “Allianz Global Corporate & Specialti SE”.

 

Foto: Wikimedia commons

 

Snažni vetrovi se smatraju glavnim uzrokom nezgode. Ali, Vašington Post je izvestio da je uprava Sueckog kanala rekla da se istraga neće fokusirati samo na vremenske nepogode, već i na moguće ljudske i tehničke greške.

Takođe, vlasnik broda bi mogao da se suoči i sa zahtevima za nadoknadu gubitka prihoda drugih brodova kojima je uobičajena plovidbena ruta usled nezgode bila blokirana.

 

Ko je vlasnik broda?

 

Japanska privatna kompanija “Shoei Kisen Kaisha” vlasnik je ovog teretnjaka, a proizvela ga je kompanija za brodogradnju “Imabari Shipbuilding” (2018. godine) koja se nalazi vlasništvu japanske porodice Higaki. Brod je uzela u najam kompanija “Evergreen Marine” čije je sedište u Tajvanu.

Kompanija “Evergreen Marine” osnovana je davne 1968. godine. U to vreme Hilari Klinton je još uvek bila na fakultetu, piše USA Today.

A navodna vlasnica zelenog broda Gilejn Maksvel, koja se pominje u spornim objavama, zapravo je ćerka medijskog mogula Roberta Maksvela. Maksvel je trenutno u zatvoru u Njujorku i čeka suđenje zbog optužbi da je učestvovala u regrutaciji maloletnih devojaka radi seksualne eksploatacije zajedno sa Džefrijem Epstinom. Nema dokaza da ona ima ikakve veze sa brodom “Ever Given”.

 

Misterija šifrovanog imena

 

Agencija za komunikaciju Bele kuće dodeljuje svakom članu prve porodice šifrovano ime za agente Tajne službe koje će koristiti dok su na funkciji.

Za predsednikovu porodicu ona uglavnom počinju istim slovom kao i predsednikovo ime.

Šifrovano ime nekadašnjeg predsednika Bila Klintona bilo je “Eagle”, a njegove supruge Hilari Klinton “Evergreen”. Kilnton je ovo ime zadržala i tokom izborne trke u SAD 2016. godine protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa.

Pozivni znak broda “Ever Given” zaista jeste H3RC, prema sajtu MiShipTracking.com. Ali ovi inicijali su puka slučajnost.

 

Foto: Printscreen/MiShipTracking.com

 

Naime, međunarodna unija za telekomunikacije u Ženevi reguliše ove pozivne znakove posredstvom “specijalizovane agencije” Ujedinjenih nacija.

Prema njenim propisima, prva dva karaktera pomorskog pozivnog znaka “predstavljaju identifikaciju nacionalnosti“ broda. Unija je karaktere “H3” dodelila Panami, pod čijom zastavom plovi “Ever Given”.

 

Šta se nalazilo u brodu?

 

Iz kompanije “Evergreen Marine” demantovali su da je brod ikada bio upleten u ilegalnu aktivnost bilo koje vrste.

Portparol kompanije Majkl Vos rekao je za USA Today da “Ever Given” može nositi do 20 hiljada standardnih kontejnera od 20 stopa.

“Kao takav, teret na brodu u bilo kom trenutku može sadržati širok spektar robe za koju je očekivano da se legalno prevozi u kontejnerima. Kompanija Evergreen nikada nije, ni na koji način, bila povezana sa Hilari Klinton.”

Netačna tvrdnja da je holandska policija otkrila zatvor sa mučilištem u brodskim kontejnerima zelenog teretnjaka najverovatnije je nastala improvizacijom vesti o hapšenju u Holandiji iz jula 2020. godine koja glasi ovako:

“HAG, Holandija (AP) – Holandska policija uhapsila je šestoricu muškaraca nakon što je otkrila morske kontejnere koji su preuređeni u improvizovani zatvor i zvučno izolovanu ‘komoru za mučenje’ u kompletu sa zubarskom stolicom, alatima, uključujući klešta, skalpele i lisice.” (Izvor: The Associated Press)

Naslovna fotografija: Wikimedia commons