Alberta nije vakcinisala gotovo 100 odsto stanovništva

Prilikom deljenja skrinšota tvita čoveka po imenu Šon Kivima (Shawn Kivimaa), Saša Borojević je napisao na svom Fejsbuk profilu da je u provinciji Alberta u Kanadi vakcinisano gotovo 100 odsto stanovništa. To nije tačno. 

“Evo pronašao sam državu/ provinciju gde je izvršena gotovo 100% vakcinacija stanovništva…zove se ALBERTA”, napisao je Borojević na svom fejsbuk profilu i nastavio:

“Alberta je jedna od deset provincija u Kanadi, oko 4,5 miliona stanovnika!

Među potpuno pelcovanima u Alberti, u poslednjih 120 dana bilo je 19.563 novih slucajeva, 932 hospitalizovanih i 220 smrtnih slucajeva.

Ko bi pri zdravoj pameti pomislio da su to prihvatljivi pokazatelji?

Pelc nije narocito delotvoran. Obaveza pelcovanja nije zbog zdravlja.”

Foto: Facebook/Printscreen

 

Kako bi poentirao da vakcinisanje nikako nije dobro, Borojević je preveo tvit sa engleskog jezika i za te podatke nismo pronašli relevantne izvore. Niti ih je sam Borojević ponudio. Umesto toga, izneo je jednu potpuno netačnu informaciju – da je kanadska provincija Alberta “potpuno vakcinisala skoro 100 odsto stanovništa”. 

Međutim, zvanični podaci, zaključno sa 24. oktobrom, kada je Borojević i podelio svoju objavu, pokazuju da je u Alberti potpuno vakcinisano 67.1 odsto cele populacije. Odnosno, od 4,421,887 stanovnika, njih 2,968,615 je primilo dve doze vakcine. 

Foto: alberta.ca

 

Procenat vakcinisanih je nešto viši – 78.9 odsto, kada se u obzir uzme samo populacija starija od 12 godina.

 

Naslovna fotografija: Canva