Plan CEBEF-a: novogodišnji koncerti 495 hiljada evra

Imena umetnika koji će u Beogradu nastupati za vreme novogodišnjih praznika saznali smo iako javno nije objavljen tender na kome bi bili određeni i izvođači i cene. Sa druge strane, ovogodišnji koncerti mogli bi da koštaju čak 495 hiljada evra, što je više od 2 i po puta skuplje nego za prethodni doček.
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić objavio je da će Beograđane u novogodišnjoj noći zabavljati Haris Džinović, “Bajaga i instruktori”, Saša Kovačević i Dejan Petrović. Koliko su zabavu platili, građani će ipak saznati tek u februaru sledeće godine, kada će biti objavljeni troškovi svih novogodišnjih manifestacija koje se održavaju na različitim lokacijama u gradu, a koje se zajedno nazivaju “Beogradska zima”.

N1, 4.12.2018.
„To je zato što se ona proteže u dve godine, delom je ovogodišnji budžet, delom je budžet od sledeće godine, tako da kada mi usvojimo završni izveštaj onda se on objavi na sajtu i svi građani mogu da znaju koliko je para potrošeno“, rekao je zamenik gradonačelnika prilikom konferencije povodom objavljivanja umetnika koji će nastupati za novogodišnje praznike.

Ipak, o planiranoj ceni koncerata možemo saznati iz plana javnih nabavki Centra beogradskih festivala (CEBEF).
Naime, u prvobitnom planu javnih nabavki za nastupe umetnika tokom novogodišnjih praznika predviđen je 21 milion dinara bez PDV-a (176 hiljada evra), što je slična cena kao što je bila za prethodni doček, kada su koncerti koštali 22,5 miliona dinara (189 hiljada evra) bez PDV-a (prateći i glavni program zajedno). Međutim, 22. novembra, CEBEF menja plan javnih nabavki, pa i predviđenu cenu – sada novogodišnje nastupe cene čak 59 miliona dinara bez PDV-a, što je više od 495 hiljada evra. Dakle, ovogodišnji doček trebalo bi da bude više od dva i po puta skuplji nego prethodni. Takođe, prema planu tender je trebalo da bude raspisan u novembru, a ugovori dodeljeni u decembru.
Međutim, tender nikad nije raspisan, ili makar javno nije objavljeno ni raspisivanje niti odluka o dodeli ugovora, što je inače zakonska obaveza.
*
Konferencija o „Beogradskoj zimi“, foto: FoNet/Beoinfo
Dodeljivanje poslova bez raspisivanja javnih nabavki i trošenje para na taj način takođe nikako ne može biti zakonito. Isto tako, nema razloga da se cena građanima ne saopšti ranije, objašnjava Nemanja Nenadić iz organizacije “Transparentnost Srbija”.

“Da bi javna nabavka uopšte mogla da se sprovede ona mora biti uneta u plan javnih nabavki za postojeću godinu i za nju moraju postojati sredstva. Bilo koji od postupaka da se sprovodi, u ovom slučaju verovatno pregovarački bez objavljivanja, moraju sredstva da postoje u ovogodišnjem planu javnih nabavki, a ne u nekom iz sledeće godine i cena mora biti određena unapred“, kaže Nenadić.

Istinomer je pokušao da od nadležnih dobije odgovore o tome zbog čega tender nije sproveden iako je saopšteno ko će od umetnika nastupati, kao i to koliko će koncerti koštati, ali nam ni iz CEBEF-a, ni iz gradske uprave do objavljivanja teksta nisu odgovorili.

Ono što je takođe drugačije nego prošle godine je to da je krajem novembra javna nabavka za nastupe umetnika već bila završena, a ugovor potpisan, kada smo mogli da javno vidimo i cenu koja je ugovorena. Ove godine, pak, krajem novembra je promenjen plan, a tenderu se još uvek ne nazire ni raspisivanje.
Jedina javna nabavka koju je CEBEF raspisao, a tiče se ovogodišnjeg dočeka Nove godine u glavnom gradu je nabavka usluga štampe, koja se odnosi na letke, obeležavanje bina ili ograda.
Da podsetimo, izveštaj o troškovima “Beogradske zime”, najavljivan je i 2017. godine za februar, ali se tada nije pojavio. U martu je na sajtu grada objavljena vest da je izveštaj objavljen i da ga je usvojio Organizacioni odbor manifestacije “Beogradska zima”. Međutim, umesto zvaničnog izveštaja, javnost je jedino imala priliku da vidi spisak pobrojanih troškova koji liči na spisak za kupovinu i sabrane prihode u koje se ne zna šta je uključeno niti koja se metodologija tom prilikom koristila. Takođe, veliku pažnju je privukla i činjenica da se na spisku troškova nije se našla ni novogodišnja rasveta koja je bila veliki deo rashoda.