Početna Članci Amnezija Timeline RTB Bor, još jedan pokušaj

RTB Bor, još jedan pokušaj

Sudbinu jednog od najvećih preduzeća u Srbiji Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" pokušavale su da reše sve vlade od 2000. godine do danas - neke pokušajima da ga prodaju, neke potragom za strateškim partnerima, a neke čuvanjem u državnom vlasništvu.


Danas, dve godine nakon studije konsultantske kuće "Mekinsi" koja je ukazala da RTB Bor ima budućnost, ali da mora da dođe i do promene u načinu upravljanja kompanijom, kao i u načinu realizacije tehnoloških procesa, RTB Bor je ponovo u potrazi za strateškim investitorom, a 20. avgusta ističe rok za prijave zainteresovanih na javni poziv. U međuvremenu je usvojen i Unapred pripremljeni plan restrukturiranja (UPPR), kojim je otpisano čak 900 miliona evra duga. 

Koje su sve kompanije tokom godina bile zainteresovane za RTB Bor - od onih "sumnjivijih" poput austrijskog A-teka do onih međunarodno priznatih kao što su Rio Tinto ili Friport, kako je RTB Bor prodat - pa ipak nije i koliko puta je Vučić molio Kineze, čitajte u našem tajmlajnu.Više o projektu Istinomer Amnezije u okviru kojeg objavljujemo i ovu priču možete pogledati ovde.

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije
Najčitanije
Povezani članci