Početna Članci Amnezija Timeline Uspon i pad NIP-a

Uspon i pad NIP-a

Nacionalni investicioni plan kao idejno dete Mlađana Dinkića trebalo je da preporodi Srbiju i da joj u razvojnom smislu nadoknadi godine izgubljene pod režimom Slobodana Miloševića.


Ambiciozno zamišljen kao plan koji će na dinar državnih investicija doneti dinar privatnih investicija, NIP je ubrzo postao sredstvo za stranačka potkusurivanja, alat predizborne utakmice i džak iz kojeg je svako sa dovoljno političkih veza zahvatao koliko mu je i zašta trebalo.

 

Ovim fondom upravljali su Mlađan Dinkić, Dragan Đilas i na kraju Verica Kalanović, a jedan od ministara u koordinacionom telu koje je utvrdilo kriterijume za odabir najvažnijih investicija bio je i Velimir Ilić.

 

U ovom pregledu podesećamo vas na izveštaje o tome kako je trošen novac iz ovog fonda, kakvi su projekti finansirani i kako je NIP korišćen u stranačkim obračunima i političkim sačekušama sve dok 2011. godine nije nestao, kao da ga nikad nije ni bilo.

 

Zanimljivo je da je tema NIP-a i eventualne odgovornosti za promašaj koji je građane skupo koštao skoro da nije pominjana od gašenja plana, a da se o efektima i danas veoma malo zna.

 

Više o projektu istinomer amnezije možete pročitati ovde.

Naslovna fotografija: