Početna Članci Analize Analize Zvonce, kazne i katanac u kampanji

Zvonce, kazne i katanac u kampanji

Novi 11. saziv Skupštine Srbije nema preterano razloga da pompezno proslavlja rođendan jer je prvih godinu dana rada obeležilo više primera ozbiljne nedemokratske prakse i dalje slabljenje kontrolne uloge parlamenta.


Žustre rasprave, česti prekidi sednica, pauza u radu Narodne skupštine tokom trajanja kampanje za predsedničke izbore 2017. i veliki broj kazni koje su izrečene narodnim poslanicima obeležili su prvih godinu dana rada novog, 11. Saziva Skupštine Srbije, ocenjuje se u izveštaju Otvorenog parlamenta o aktivnostima Narodne skupštine. Otvoreni parlament ukazuje i na ignorisanje instrumenta poslaničkih pitanja i izrazitu nespremnost vlasti da omogući koliku toliku kontrolnu ulogu skupštinskih odbora.

 

Usvojeno je 88 zakona od čega 51 odsto po hitnom postupku što je loša praksa na koju EU ukazuje godinama budući da se poslanicima smanjuje vreme za pripremu. Kako pokazuje analiza OP-a, među usvojenim zakonima apsolutno dominiraju međunarodni sporazumi 48, izmene i dopune 27, dok je zakona bilo samo 13. To zapravo znači da je parlament više stvarao utisak da se nešto radi, nego što se zaista i “reformski” radilo. Isti zaključak se može izvesti i iz broja dana provedenih u plenumu – samo 68 u celih godinu dana.

 

Analiza Otvorenog parlamenta  je obuhvatila aktivnosti svih narodnih poslanika i poslanica za prvih godinu dana rada 11. skupštinskog saziva, u periodu od 3. juna 2016. do 3. juna 2017. godine, kao i pregled najvažnijih događaja tokom ovog perioda.

 

Vanredni parlamentarni izbori, 11. po redu od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine a osmi vanredni, održani su 24. aprila 2016. godine. 

 

Prema oceni Otvorenog parlamenta, veći broj poslaničkih klubova, raznovrsnija opozicija, manja parlamentarna većina uneli su jednu potpuno novu dinamiku rada u Narodnu skupštinu.

 

Nakon konstitutivne sednice 3. juna, na izbor nove Vlade čekalo se više od dva meseca. Početkom avgusta, mandatar za sastav nove Vlade, Aleksandar Vučić, podneo je predsednici Narodne skupštine, Maji Gojković, Predlog za sastav nove Vlade. Podsećamo, premijer je imao šestočasovni ekspoze koji je Istinomer ocenjivao u realnom vremenu, a kasnije i detaljno analizirao.  

 

Tokom jula i avgusta 2016. konstituisani su odbori Narodne skupštine. Na čelu 18 odbora izabrani su poslanici iz redova vladajuće većine dok se na čelu dva odbora nalaze predstavnici opozicije. Istinomerova analiza je pokazala da je ovo najmanji broj opozicionara na čelu odbora u poslednja četiri saziva što govori o nespremnosti većine da ojača kontrolnu ulogu parlamenta. 

 

Predsednica narodne skupštine Maja Gojković, osim toga što je izabrana na čelo Odbora za prava deteta (u skladu sa Poslovnikom) našla se i na čelu Odbora za kulturu i informisanje. Ovo je takođe neobična praksa budući da predsednici skupštine, ne samo u Srbiji nego ni u okruženju, nikada nisu bili na čelu niti jednog skupštinskog odbora. Nakon poslanice DS Vesne Marjanović koja je u prethodnom 10. sazivu predsedavala odborom za medije i uspela da poljulja interese vlasti prilikom izbora predstavnika nevladinog sektora u Regulatorno telo za elektronske medije, vladajuća koalicija u ovom sazivu nije želela ništa da prepusti slučaju.

 

Predsednica Skupštine ostaće zapaćena i po zloupotrebi zvonceta koji služi za utišavanje poslanika, a koje je njoj služilo da signalizira poslanicima većine za koji predlog treba da glasaju. Naglašavamo da je ista praksa postojala i u prethodnom mandatu.
Otvoreni parlament ukazuje i na izbor samostalnog poslanika i bivšeg muftije Muamera Zukorlića (Bošnjačka demokratska zajednica) na čelo Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Zukorlić je izabran na ovu poziciju na predlog i sa "kvote" Srpske napredne stranke, budući da samostalni narodni poslanici ne mogu da budu kandidati za predsednike odbora.

 

Početak Redovnog jesenjeg zasedanja bio je buran kako na plenumu tako i na sednicama odbora. Rasprave su često bile prekidane posle žestokih diskusija i atmosfere na ivici incidenta, a poslanicima opozicije bi usledile opomene i mere udaljenja sa sednice.

 

Šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović pokušao je da relativizuje nivo kazni koje izriče Maja Gajković navodeći da je u mandatu demokrata platio lično nekoliko hiljada evra. Istinomer je dokazao da to nije tačno. Pokazali smo i da će predsednica Gojković, ako nastavi ovim tempom, izreći isto kazni kao demokrate u periodu 2008-2012. 

 

Važno je podvući da je u ovom sazivu u zapećak gurnut i kontrolni instrument “poslaničkih pitanja”. Poslanička pitanja, u toku redovnog zasedanja, postavljaju se u prisustvu članova Vlade svakog poslednjeg četvrtka u mesecu na sednici koja je u toku, u vremenu od 16 do 19 časova kada se prekida rad po dnevnom redu. Za prvih godinu dana rada 11. saziva narodni poslanici/ce postavljali su poslanička pitanja samo na jednoj sednici, održanoj 27. oktobra 2016. godine.

 

Antidemokratska praksa je i suspenzija Narodne skupštine tokom kampanje za predsedničke izbore. Ova odluka vladajuće većine  naišla je na nezadovoljstvo poslanika opozicionih partija, dok je predsednica u svom obrazloženju navela da će pauza u radu Parlamenta tokom predsedničke kampanje biti neophodna radi očuvanja političke stabilnosti. I predsednica Skupštine i tadašnji kandidat za predsednika Aleksandar Vučić uporno su ubeđivali javnost da parlament nikada dosad nije zasedao tokom izbora. Međutim, Istinomer je i ovoga puta podsetio kandidata Vučića na njegove predizborne govore u Skupštini 2004. i 2007. godine. 

 

Prvih godinu dana pamtiće se i po zahtevima opozicije za smenom Aleksandra Martinovića na čelu administrativnog odbora, ali je taj pokušaj propao. Tražila je opozicija i da se raspravlja o smeni Maje Gojković. Ovaj slučaj je takođe indikator nedemokratskih tendencija jer je Gojković javno obećala opoziciji, a Istinomer zabeležio, da će poslanici većine pomoći da predlog o njenoj smeni dođe na dnevni red. To se, nažalost, nije dogodilo.  

 

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević

Povezani članci