Gde se krije ugovor sa Kinezima?

Ministarstvo građevinarstva: Nemamo opšti ugovor o rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, tražite od Ministarstva rudarstva. Ministarstvo rudarstva: Nemamo ugovor, tražite od Ministarstva građevinarstva.
Okvirni sporazum o dugoočekivanoj rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, potpisan u novembru prošle godine, kao da je u zemlju propao – dva odgovorna ministarstva tvrde da nemaju dokument i upućuju nas jedni na druge.
 
Naime, Istinomer je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kopiju ugovora potpisanog u Kini u novembru 2015. prvo tražio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
 
Dobili smo odgovor da ne poseduju ovaj ugovor uz savet da se obratimo Ministarstvu rudarstva i energetike, budući da je resorni ministar Aleksandar Antić imao ovlašćenje da u ime Vlade potpiše ovaj ugovor.
*
Foto: Printscreen
Iz Ministarstva građevinarstva su nam, čini se, ipak, pomogli, tako što su u odgovoru naveli tačan naziv dokumenta, kada i gde je potpisan, kako bismo imali precizne informacije šta tačno tražimo.
 
Uprkos tome, ni sa novim zahtevom nismo imali uspeha. Ministarstvo rudarstva i energetike tvrdi da ni oni nisu prava adresa i da ne poseduju traženi dokument. Savetuju nas da se obratimo – Ministarstvu građevinarstva.
 
*
Foto: Printscreen

 
Tako sada ne znamo ni gde se nalazi ovaj dokument na osnovu koga se vode pregovori o najvažnijem pitanju – pitanju finansiranja rekonstrukcije pruge od Beograda do granice sa Mađarskom.
Inače, nakon što je potpisan takozvani okvirni sporazum, najavljivano je da će radovi početi ove godine, kao i da će komercijalni ugovor biti potpisan za vreme posete kineskog predsednika Srbiji u junu, da bi rok zatim bio pomeren za avgust, o čemu je Istinomer već pisao
 
Prema informacijama objavljenim na sajtu Ministarstva građevinarstva, opštim ugovorom su, između ostalog, utvrđeni rokovi za završetak potrebne dokumentacije, a predviđeno je i da ugovor o kreditu bude potpisan do kraja oktobra ove godine.
 
Otuda ostaje otvoreno pitanje kako Ministarstvo građevinarstva vodi računa da će sva dokumentacija biti urađena u predviđenom roku i kako pregovara o komercijalnim uslovima ako ne poseduje dokument koji predstavlja osnovu za dalje pregovore. 
 
Podsećamo, Istinomer je više puta do sada pisao o probijenim rokovima za početak radova na pruzi Beograd-Budimpešta i kašnjenju kod izrade projektne dokumentacije.