Afera helikopter

Ovonedeljna tema Istinomer Amnezije jeste slučaj pada helikoptera Vojske Srbije (VS) u beogradskom naselju Surčin 13. marta 2015. godine.
Helikopter se srušio u akciji spasavanja bebe iz Novog Pazara, koja zbog odrona na putu nije mogla da stigne u bolnicu u Kragujevcu. U nesreći je stradalo sedam osoba – četvorica pripadnika Vojske Srbije, dvojica medicinskih radnika iz Novog Pazara, kao i beba stara svega pet dana. Ovo izdanje prati ne samo kako su se događaji odvijali u samoj noći između 13. i 14. marta, kada je helikopter pao, nego i način na koji su tekle istražne radnje, disciplinski postupci, te postupci utvrđivanja odgovornosti za nesreću.
 
Kao i svake nedelje, ekipa Istinomer Amnezije obradila je temu samo na osnovu javno dostupnih podataka iz medija. Ove nedelje bili smo suočeni sa činjenicom da je uklonjen značajan broj vesti koji su se u noći pada letelice VS pojavile na internet portalima raznih medija. Zbog toga smo bili primorani da sadržaje ovih informacija, koje su od suštinske važnosti za razumevanje uloge državnih funkcionera u slučaju pada helikoptera, rekonstruišemo na osnovu podataka sa sajtova koji prikupljaju vesti, što je naglašeno u samom tekstu. Takođe, prvi put smo smatrali da je neophodno pored zvaničnih medija uključiti i objave koje su novinari imali na društvenim mrežama u toku noći nesreće, jer smo zaključili da su i one relevantne za stvaranje potpune slike o katastrofi.