Istinomer podneo pritužbe na rad Komunalne policije

Redakcija Istinomera podnela je Zaštitniku građana Saši Jankoviću pritužbu na rad beogradske Komunalne policije nakon što je prošlog petka ta javna služba, uz primenu fizičke sile, prekinula intervju koji je, u blizini kafića Savanova na Savskom keju, novinarska ekipa sajta snimala sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“. Time su, kako se ističe u pritužbi, “prekršena prava i slobode novinara i medija koja su zagarantovana Ustavom i zakonima Republike Srbije, kao i brojnim međunarodnim konvencijama”. Istinomer od Zaštitnika građana očekuje da ispita da li je Komunalna policija u ovom slučaju prekoračila svoja ovlašćenja na štetu prava građana.

Takođe, Istinomer i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podneli su danas načelniku Komunalne policije Beograda pritužbu na rad komunalnog policajca Srđana Ilića zbog ometanja i primene sile. Komunalni policajci su suprotno odredbama Zakona o komunalnoj policiji, zaustavili i legitimisali našu novinarsku ekipu, a prema fotoreporteru Draganu Kujundžiću i Dobrici Veselinoviću neovlašćeno je upotrebljena i fizička sila. U pritužbi se ukazuje da je komunalni policajac Srđan Ilić povredio ovlašćenja i dužnosti iz članova 17, 18, 19 i 24 Zakona o komunalnoj policiji.
Prilikom legitimisanja, komunalni policajac Srđan Ilić se bez bilo kakvog povoda novinarima Istinomera i Veselinoviću, obraćao sa nepoštovanjem, “povišenim i drskim tonom, narušavajući  im dostojanstvo, a što se jasno vidi na video snimku”.
Takođe, napominje se u prijavi, Ilić je, bez bilo kakvog pravnog i zakonskog osnova zahtevao da se oprema za snimanje isključi,  da se naša ekipa udalji, upućujući  pretnje da će oštetiti imovinu, “tako što je rekao da ‘oseća’ da će kamera na stalku da padne i pokazao kako će da padne, naginjući kameru i stalak, čime je samo prividno maskirao svoju pretnju da će oštetiti imovinu novinarske ekipe Istinomera, ako oni nastave da snimaju događaj i ne udalje se sa predmetne lokacije”.