ZRENJANIN: Istinomer debata “Da se ne lažemo” – Izbori 2012

Kome smeta samostalan i jak Zrenjanin i da li Novi Sad i Beograd odlučuju o sudbini ovog grada raspravljalo se na predizbornoj debati Istinomera „Da se ne lažemo“ održanoj u utorak, 10. aprila u Zrenjaninu. Predstavnici vlasti i opozicije polagali su račune pred građanima za sve ono što se u protekle četiri godine dešavalo u tom gradu.

Nosioci političkog života Zrenjanina i kandidati za gradonačelnika – aktuelni gradonačelnik dr Mileta Mihajlov iz Demokratske stranke, Goran Knežević iz Srpske napredne stranke, Bojan Koštreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, Zdravko Deurić predstavnik lokalnog pokreta „Ravnopravnost“ i Saša Santovac iz Srpske radikalne stranke mnogo toga su jedni drugima zamerili.

Nekadašnji gradonačelnik iz Demokratske stranke a sada član Srpske napredne stranke Goran Knežević izneo je optužbe na račun aktuelnog gradonačelnika Milete Mihajlova rekaviši da je on samo „marioneta“ u rukama Bojana Pajtića i Borisa Tadića i da nema nikakve ingerencije. Mihajlov je odgovorio da to nije tačno i da zajedno sa svojim timom odlučuje o vitalnim stvarima za grad. On je ocenio da na kraju svog mandata može biti zadovoljan svim onim što je postignuto i da je uprkos krizi grad povratio poverenje investitora koje je bilo poljuljano nakon hapšenja njegovog prethodnika.

Saša Santovac, predstavnik radikala, rekao je da je Zrenjanin sada obeležen kao grad carinske, naftne i građevinske mafije i da odgovornost za to pripada onima koji su činili vlast u prethodne četiri godine. Bojan Kostreš, kandidat za gradonačelnika LSV-a, ocenio je da je u interesu grada da svi predstavnici političkih stranaka sarađuju i da on u potpunosti preuzima odgovornost za sve ono što su LSV i njihovi koalicini partneri u ovom mandatu radili.

Građani su od aktuelnog gradonačelnika tražili odgovor na pitanja kada će biti završene sale u selima Aradac i Mihajlovo, kao i to kako da veruju da će fabrika vode biti gotova za 3 godine. Od nekadašnjeg gradonačelnika Gorana Kneževića hteli su da čuju da li je bio iskren kada je bio u Demokratskoj stranci ili je iskren sada kada je u Srpskoj naprednoj stranci.

Ukoliko budu na vlasti nakon izbora, radikali su obećali da će završiti bolnicu i obilaznicu, Zrenjanin spojiti sa autoputem, dok će demokrate vratiti odmarališta, završiti fabriku vode, obilaznicu, magistralni toplovod i rekonstrukciju centra. Pokret „Ravnopravnost“ obećao je da će „Pan-Farm“ u naredna dva meseca zaposliti 57 radnika, a naprednjaci da će do narednih izbora značajno smanjiti nezaposlenost. Kandidat LSV-a Bojan Kostreš ništa nije želio da obećeva osim da želi da se vrati u Zrenjanin i da se bori za svoj grad.