„Živi lanac“ ispred Predsedništva, šetnja do policijske stanice zbog privedenih

Nekoliko hiljada demonstranata, kao što je sinoć i najavljeno posle upada u zgradu RTS, okupilo se u podne u Pionirskom Parku, u vreme kada je predsednik Aleksandar Vučić imao konferenciju za medije. Građani su najpre probili zaštitnu ogradu ispred ulaza, a nešto kasnije napravili “živi lanac” oko Predsedništva, kako bi sprečili Vučića da izađe. Na uglu ulica Kneza Miloša i Kralja Milana došlo je do sukoba policije i demonstranata. Građani su se oko 15 sati uputili u šetnju do policijske stanice "29. novembar" zbog uhapšenih demonstranata. Policiji dat rok do sutra u 15 sati da pusti sve privedene.
 
Pred početak protesta lider Pokreta Dveri Boško Obradović ponovio je da se zahtevaju ostavke predsednika Vučića, premijerke Ane Brnabić, direktora RTS Dragan Bujoševića, fer i slobodni izbori i sloboda medija. Od tih zahteva, poručio je, neće odustati.
 
Demonstranti su ubrzo probili zaštitnu ogradu ispred ulaza u Predsedništvo, uzvikujući ”Puk’o je”,n”Uhapsite Vučića”, “Ostavka, ostavka“, „Lopovi, lopovi“. 
 
Stigla je i žandarmerija, a u jednom trenutku došlo je do koškanja policije i građana, koji su pokušali da zaustave jedno službeno vozilo, koje je izlazilo sa parkinga kod Predsedništva.
 
Za to vreme predsednik Vučić je na konferenciji za medije rekao da ispred Predsedništva ima 1.023 demonstranta, da su probili sve ograde i da „samo čekaju kada će da upadnu“, a da će ih on“ čekati“.
 
Komentarišući sinoćnja dešavanja u zgradi RTS-a, Vučić je poručio da država neće dozvoliti nasilje i ugrožavanje bilo koga i da je „nasilju došao kraj“. Država, rekao je, neće dozvoliti da manjina od 5.000 ili 10.000 ljudi upravlja Srbijom “samo zato što je nasilna” i da će svi koji su učestvovali u nasilju krivično odgovarati.
 
Po završetku konferencije predsednika Srbije, žandarmerija je blokirala raskirsnicu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, kako ne bi mogao da prođe kamion s kojeg je trebalo da se obrati  predsedavajući Saveza za Srbiju i lider Demokratske stranke, Zoran Lutovac. 
 
Boško Obradović je otišao da odblokira kamion sa ozvučenjem, ali su pripadnici žandarmerije „primenili silu” prema njemu, izjavio je lider Levice Srbije Borko Stefanović za N1.
 
 
 
 
MUP je, s druge strane, saopštio da je “nekolicina huligana” predvođena Obradovićem, napala pripadnike policije na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša. U MUP-u tvrde da su fizički nasrnuli na pripadnike policije i da su pokušali “da ih udare kamionom” i probiju kordon.
 
U jednom trenutku, kako su javili naši reporteri, bačen je i suzavac.
 
Demonstranti su ipak uspeli da probiju policijski kordon u Ulici Kneza Miloša i da kamion sa razglasom dovezu ispred Predsedništva Srbije.
 
 

 
 
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas poručili su ispred Predsedništva da se demonstranti neće razići sve dok im se ne obrati predsednik Vučić, pozvavši okupljene da ne nasedaju na provokacije i da ostanu mirni.
 
Na poziv lidera SzS i organizatora protesta “1 od 5 miliona” demonstranti su oko 13 sati počeli da prave „živi lanac“ oko zgrade Predsedništva, kako bi onemogućili predsednika Srbije da izađe iz zgrade. Ispred Predsedništva bio je veliki broj pripadnika policije.
 
Jedna od organizatora protesta, Jelena Anasonović, saopštila je sa kamiona da je policija privela osamnaestogodišnjeg mladića Pavla Cvejića, dok je bio u kući, i da se još ne zna razlog privođenja. 
 
Organizatori protesta saopštili su da su dobili podršku Policijskog sindikata Srbije, koji je svojim članovima naložio da se ne obračunavaju sa građanima. 
 
Policijski sindikat Srbije oglasio se i saopštenjem u kom je pozvao kolege da, ukoliko dobiju naređenje da se fizički obračunaju sa demonstrantima u Beogradu, to naređenje odbiju.
 
„Policija mora da sačuva svoj obraz i da ne bude sredstvo politike, već da brani svoj narod i uvek bude na strani naroda“, naveo je taj sindikat.
 
 
*
Foto: Istinomer
 
Oko 15 sati građani su počeli da napuštaju plato kod zgrade Predsedništva i na poziv Boška Obradovića uputili su se u protestnu šetnju do policijske stanice na Bulevaru despota Stefana, s namerom da traže da se uhapšeni Pavle Cvejić pusti iz pritvora. 
 
Organizatori protesta saopštili su da se u policijskoj stanici nalazi osam mladića, koji su privedeni.
 
Ispred policijske stanice građane je sačekao kordon policije, a na licu mesta viđen je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
 
Advokat Vladimir Todorić izjavio je za Istinomer da je policija uhapsila dvadesetak mladića zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a. 
 
„Video sam jednog od momaka, Uroša Savića iz Aranđelovca, koji je pretučen od strane policije i ima vidljive povrede. Uložili smo žalbu na meru policijskog zadržavanja od 48 sati“, rekao je Todorić.
 
Građani koji su se nalazili ispred policijske stanice „29. novembar“ razišli su se oko 18 sati. Boško Obradović dao je rok da se do sutra, u ponedeljak do 15 sati, oslobode svi uhapšeni zbog ulaska u zgradu RTS-a. 
 
Naslovna fotogafija: Istinomer