ZAJEČAR: Istinomer debata „Da se ne lažemo“ – Izbori 2012

O „apsolutističkoj“ vlasti sadašnjeg gradonačelnika Boška Ničića, o rasipništvu gradske uprave i njihovim neispunjenim obećanjima najviše se raspravljalo na debati „Da se ne lažemo“ održanoj u četvrtak 29. marta u Zaječaru. Na petoj predizbornoj debati, koju je organizovao Istinomer, lokalni predstavnici političkih stranaka, vlast i opozicija, pred građanima su polagali račune za sve što je najavljeno, a nije urađeno u protekle 4 godine. I pored toga što iza njih stoji mnogo nedovršenog posla i neispunjenih obećanja, oni su u isto vreme pokušavali da ubede sugrađane da treba za njih da glasaju na izborima 6. maja.

U ime lokalne vlasti na debati su učestvovali predsednik gradske skupštine Ivan Joković, predstavnik Pokreta „Živim za Krajinu“ i Ujedinjenih regiona Srbije, i Dušan Ivanić iz Socijalističke partije Srbije. Opoziciju su predstavljali Aleksandar Branković iz Demokratske stranke, Jovan Penčić iz Demokratske stranke Srbije, Zoran Milić iz Srpske radikalne stranke i Dragan Petrović iz Liberalno demokratske partije. Svoju ocenu onoga što je urađeno u proteklom period dali su i predstavnici stranka koje po prvi put izlaze na izbore Stefan Zankov iz Srpske napredne stranke i Dejan Zdravković Pokreta radnika i seljaka.

Najviše zamerki na trenutnu vlast imao je naprednjak Stefan Zankov koji je rekao da u periodu od 2008. do 2011. godine u Zaječaru ništa nije urađeno po pitanju infrastrukturnih radova, a da je mnogo toga obećano. Trenutnoj vlasti zamerilo se i da neracionalno raspređuje budžet tako da se mnogo novca daje za razne događaje poput koncerata a da se nedovoljno izdvaja za obrazovanje.

Predstavnik vladajuće koalicije Ivan Joković uglavnom nije želeo da ulazi u raspravu sa sagovornicima ističući da je gradonačelnik Boško Ničić imao hrabrosti da izađe pred građane sa brošurom „Ugovor sa građanima“ u kojoj su nabrojani projekti koji će se realizovati. „Iako sve nije ispunjeno, ima i projekata koji nisu obećani a urađeni su“, istakao je Joković. Rasprava se vodila i oko toga kako je moguće da grad daje sredstva za plate rukometašica u visini i do 5 hiljada evra a da ne postoje sredstva za ulaganja u infrastrukturu i druge projekte kojima bi se poboljšao život Zaječaraca.