Vojvodina mora da bude primer ostalim regionima u Srbiji

Novosadskom debatom je nastavljena serija debata Istinomera posvećenih republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.

„Demokratska stranka će u narednom periodu nastaviti da vodi dosadašnju politiku.Izgrađeno je mnogo bolnica, autoputeva, urgentnih centara, a uskoro očekujemo i otvaranje „Kamenice 2“. Zalagaćemo se za promenu Ustava, za veće ingerencije Vojvodine. Želimo da Vojvodina bude primer ostalim regionima u Srbiji“, kazao je  Miroslav Vasin, kandidat Demokratske stranke za vojvođanskog premijera na Predizbornoj debati Istinomera, održanoj večeras u Novom Sadu.  

*
Dušan Jakovljev (LSV) i Miroslav Vasin (DS) / Foto: Istinomer

Na tribini su učestvovali i Branislav Ristivojević iz Demokratske stranke Srbije, Srđan Kružević predstavnik Jedinstvene Srbije i Dušan Jakovljev iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. Na debatu su bili pozvani i predstavnici Srpske napredne stranke, ali se nisu odazvali pozivu, dok je predstavnica Socijaldemokratske stranke pred samu debate otkazala učešće.

Dušan Jakovljev iz LSV-a naglasio je da Vojvodina mora da dobije svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i da ima svoje prihode.

„Sve stranke, izuzev desničarskih, koje se nakon izbora saglase sa ovim programom mogu postati naši partneri. Kada formiramo vlast prvo ćemo otkloniti sve nesporazume koji se tiču odnosa sa centralnim vlastima. Naši prioriteti su poljoprivreda, subvencije u nivou od oko 200 evra, briga o starim ljudima, reosnivanje pokrajinskog penzionog fonda i izgradnja Kliničko bolničkog centra u Novom Sadu“, kazao je Jakovljev.

*
Branislav Ristivojević (DSS) i Srđan Kužević (JS) / Foto: Istinomer

Da prednost treba dati domaćim, a ne stranim ulagačima, mišljenja je Branislav Ristivojević iz DSS-a.

„Strani ulagač ne razmišlja kako da profit ostane u Srbiji, kako da očuva životnu sredinu, već samo kako da zaradi. Naša stranka se oduvek zalagala da se nijedan metar zemlje ne može prodati strancima na duži period. Zakon koji je donet apsolutno je katastrofalan. Zalažemo se za ekonomski patriotizam“, istakao je Ristivojević.

Jedinstvena Srbija je u Vojvodini ispunila sva svoja obećanja, rekao je Srđan Kružević, a kao primer takve prakse posebno je istakao Belu Crkvu, u kojoj je većinu imala Jedinstvena Srbija.

„U toj opštini usvojena je odluka da se svakom novorođenom detetu da 1.000 evra, a školarcima obezbede besplatni udžbenici. Mi se borimo da povećamo budžet građana Vojvodine. Suština je da dovedemo investitora, da damo narodu platu, ali novac mora da se zaradi“, rekao je Kružević.

Ova debata je druga u serija debata Istinomera posvećenih republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji. 

Pogledajte snimak novosadske debate: