Vlast i opozicija u Nišu za regionalni javni servis

Na Istinomerovoj debati "Da se ne lažemo", predstavnici niškog političkog života odgovarali su na pitanja o razdoru u vladajućoj SNS, radu gradskih komunalnih preduzeća i privatizaciji lokalnih televizija
Niška vlast i opozicija saglasne su makar u jednom: i nakon godinu dana od usvajanja seta medijskih zakona traže da se dozvoli otvaranje regionalnih javnih servisa kako bi građani Niša i jugoistočne Srbije bili objektivno i pravovremeno informisani. Na Istinomer debati, pod nazivom “Da se ne lažemo”, održanoj 29. novembra u Nišu, niška opozicija je zatražila da se nastavi dugogodišnja tradicija TV prenosa sednica lokalne skupštine, dok predstavnici vlasti odgovaraju da niko ne može da natera, sada privatne vlasnike lokalnih televizija, da to besplatno rade. 
*
Niška Istinomer debata / Foto: Istinomer

Na pitanje šta će opozicioni odbornici konkretno preduzeti povodom ukidanja prenosa sednice Skupštine grada Niša, Branislav Jovanović, odbornik Narodnog pokreta Srbije, kazao je da ukoliko ne bude prenosa, sednica neće biti.

Privatizacija Niške televizije nije smela da se desi. Svi mi plaćamo beogradske i vojvođanske medije, a nemamo javni servis na jugu Srbije. Sve televizije u gradu su u vlasništvu jednog i po čoveka, član uže porodice ministra Gašića rukovodi tom televizijom. Ovakav privatizacija medija dovodi do žabokrečine i medijskog mraka u Nišu”, kazao je Jovanović.

Predsednik opštine Pantelej Srđan Savić iz Socijalističke partije Srbije saglasio se sa mišljenjima da je važno da se sednice gradskog parlamenta uživo prenose, ali je naglasio da za to trenutno nema zakonskih mogućnosti. 

“Legitiman je zahtev opozicije da se skupštinska zasedanja prenose, ali ne postoji zakonski model da se to omogući do kraja ove godine, jer je neophodno da se prethodno raspiše javni poziv. Kako da naterete nove vlasnike Niške televizije da to učine kad u budžetu nije predviđen novac za to”, zaključio je Savić.

Kad je bila bolja privreda
Branislav Jovanović, nekada funkcioner lokalnog URS-a i gradonačelnik Niša od 1996. do 2000, istakao je da je u periodu od 2008. do 2012, kada je on bio funkcioner gradske vlasti, izgrađeno više infrastrukturnih objekata, za razliku od aktuelne vlasti koja, prema njegim rečima, osim nekoliko ulica nije izgradila ništa. Međutim, zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković (Srpska napredna stranka) uzvratio je da su gotovo svi objekti podignuti u vreme bivše vlasti izgrađeni bez građevinske dozvole, a većinu njih nove vlasti morale su naknadno da popravljaju. 
*
Miodrag Stanković (DS), Ljubivoje Slavković (SNS) i Branislav Jovanović (NPS) / Foto: Istinomer

On je naglasio da je aktuelna vlast, predvođena SNS, od prethodne vlasti nasledila obaveze od šest milijardi dinara.

“Kreditno zaduženje javnih preduzeća sada je 208 miliona manje nego 2012. godine, kada je SNS došao na vlast. Tvrdim da u gradskim javnim preduzećima od dolaska SNS nije zaposlen nijedan jedini radnik. Takođe, kreditna zaduženost Niša u poređenu sa 2012. smanjena je za 1,5 milijardi dinara”, istakao je Slavković.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković istakao je da su od 2008. do 2012, kada je njegova stranka bila na vlasti, u Niš  stigla “ozbiljna sredstva” iz Republike i međunarodnih fondova što, kako je kazao, sada nije slučaj. 

“U naše vreme imali smo ljude koji su dolazili iz samih preduzeća i znali da reše problem, a ova vlast je dovela ljude sa strane, koji to ne umeju”, dodao je Stanković.

Lokalni političari su takođe izrazili nezadovoljstvo što im republička vlast stalno smanjuje transfere iz budžeta, i zatvara ogranke institucija i javnih preduzeća.

Rad lokalnih preduzeća

Učesnici debate ne spore i da grad ima problem sa funkcionisanjem javnih preduzeća. Srđan Savić, predsednik opštine Pantelej i član SPS, kaže da je uzrok loših rezultata loše upravljanje komunalnim gradskim preduzećima, preveliki broj zaposlenih, i činjenica da građani ne mogu da plate usluge. Kako kaže, SPS nije mogla na to da utiče jer nije imala gradonačelnika, ali je davala predloge da se napravi strategija reforme. 
*

Gradski odbornik iz redova Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević založio se za smenu menadžmenta u preduzećima koja ne rade dobro, uvođenje prinudne uprave i smanjenje plata. Na pitanje kako su JKP u tolikim gubicima, Miodrag Stanković iz DS odgovara da je to zato što grad duguje ogromna sredstva javnim preduzećima. 

“Samo preduzeću Medijana grad duguje 500 miliona dinara. To prethodna vlast nije radila”, kaže on.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković tvrdi da otkad je SNS na vlasti, od jula 2012, u javnim preduzećima nije zaposlen nijedan radnik. 

“Nijedan jedini radnik, ne radi više u javnim preduzećima u poređenju sa julom 2012. Ja dižem glas protiv partijskog zapošljavanja.”

Politički cirkus

Jedna od tema debate bili su i politički potresi u gradskom ogranku vladajuće SNS. Na pitanje da li je isključen iz SNS, Slavković odgovara odrično. Podsećamo, svojevremeno je stranka zatražila da se njeni funkcioneri odreknu duplih funkcija, a Slavković je bio među njima. Naime, on je u isto vreme i zamenik gradonačelnika i član skupštine Jugoistoka. Gradski odbornik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević ocenio je da je razdor unutar vladajuće koalicije posledica prelazaka pojedinih odbornika opozicionih stranaka u vlast. 

“Politički cirkus u Skupštinu grada Niša nije uveden 2012, već 2009, kada je izmenjen izborni zakon i kada su odbornici dobili pravo da zadrže mandate. Dešava se da ako gradonačelnik nekom odborniku ne ispuni želju da dobije posao, on prenese mandat u drugu stranku”, rekao je Lapčević.

Miodrag Stanković iz DS takođe navodi da su prethodne četiri godine u gradskim političkim dešavanjima obeležili razdori unutar vladajuće koalicije. “Često je nedostajao kvorum, pola odbrnika iz vladajuće garnuture je bilo pristuno što govori da aktuelna vlast još nije dostigla odgovornost zbog koje su joj građani poklonili poverenje”, dodaje Stanković. On priznaje da je, i dok je DS bio na vlasti u Nišu, bilo svađa unutar vlasti, ali je DS, kako je rekao “uspela da se to ne vidi, da javna preduzeća rade”.