Više od 60 poslanika traži smenu ministra Obradovića

Skandal sa krađom testova za malu maturu i odbijanje ministra prosvete da preuzme odgovornost za taj slučaj već danima je tema u Skupštini Srbije. Najpre se dogodila burna rasprava na sednici Odbora za obrazovanje na kojoj nije prisustvovao nijedan član vladajuće koalicije. Poslanik DS-a Janko Veselinović prokomentarisao je tu okolnost rečima kako su predstavnici SPS „sede u restoranu umesto na sednici“ što je ministra Žarka Obradovića, navodno, veoma pogodilo.

Nastavak sednice prošao je u skidanju bilo kakve odgovornosti sa ministarstva. „Ni ja kao ministar, ni moje kolege u ministartsvu ne bežimo od odgovornosti, ali naše odgovornosti nema„, poručio je Obradović poslanicima.

Opozicija je potom na zasedanju održanom u četvrtak potovo pokrenula istu temu. Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović zaključio je da je „začuđujuća i fascinantna upornost ministra Obradovića“ i podsetio ko je bio nadležan za regularno sprovođenje upisa u srednje škole.

„Ova odluka je od 31. marta ove godine. U toj odluci pod tačkom 5), ministre Obradoviću, vi koji kažete da niste odgovorni, kažete – za sprovođenje konkursa u skladu sa zakonom, Pravilnikom o upisu, uputstvom za sprovođenje propisa itd, odgovorni su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Dakle, vi ste potpisali da ste odgovorni. Zanima me – da li ovi i slični problemi u našem školstvu, koje je nažalost u katastrofalnom stanju, mogu izazvati kod vas i premijera Dačića osećaj da se neki potezi povuku, za koje vidim da vas podstiče i prvi potpredsednik Vlade, gospodin Vučić.“

Otvoreniparlament.rs, 27. 6. 2013. godine

Ivica Dačić
Na to je najpre odgovorio predsednik Vlade Ivica Dačić:

„Ako želite da se insistira na odgovornosti, onda bi po toj logici trebalo ići i malo dublje. Nikoga ne branim. Ako je Žarko kriv, biće promenjen. Ako on smatra moralno da treba da podnese ostavku politički, podneće je. U ovom slučaju, nisam ja utvrđivao ko je pokrao te testove. To je radila policija. Ustanovljeno je gde se to desilo. Desilo se tamo gde se štampalo. Zato treba iznova osmisliti ceo taj sistem kako da deca ne budu oštećena.

Može neko i da podnese ostavku, ali smo rešili suštinu problema. Treba rešiti suštinu tog problema. Za to zaista i zalažem. A to iz koje je stranke ministar, to je bilo isto i kada je bilo problema oko mleka, isto tako sam se zalagao principijelno i uvek ću braniti svakog ministra za koga smatram da nema konkretne odgovornosti. Ako ima lošeg činjenja i konkretne odgovornosti, onda je to već drugo pitanje.“

Otvoreniparlament.rs, 27. 6. 2013. godine

Za reč se potom javio i sam ministar prosvete. Ponovio je da „Ministarstvo prosvete niti je štampalo, niti distribuiralo, niti pripremalo testove“ i zaključio da je čitava stvar ispolitizovana.

„Zanimljivo mi je, tvrdim vam da sam vas slušao u proteklih nekoliko dana, kako ste od opšte priče o krađi testova male mature skliznuli na jednu drugu temu, onda više nije bitno – kada je policija utvrdila ko je ukrao testove, ta tema više uopšte nije interesantna. Više se ne dovodi u pitanje to ko je ukrao i zašto je ukrao, nego sada da vidimo šta dalje. Kako rešavamo jedan po jedan problem, postavlja se novo i novo pitanje. Čovek onda shvati da uopšte nije suština u tome da li je mala matura sprovedena, da li su deca upisana. Vama treba politička žrtva.“

Otvoreniparlament.rs, 27. 6. 2013. godine

Predstavnik DS-a poručio je ministru da „postoji razlika između odgovornosti i krivice“ i da Obradović to ne razume. Stefanović je rekao da je sasvim noralno da rasprava ima politički kontekst jer „kao ministar ste političko biće i politička funkcija je ministar prosvete“.

dereta
Na istoj sednici poslanik LDP-a Miljenko Dereta upoznao je ministra da je pokrenuta inicijativa koju je potpisalo više od 60 narodnih poslanika, što je neophodan broj da se povede rasprava o smeni ministra.

„Ono što hoću da dodam jeste da to neće biti rasprava samo o ovom slučaju koji je katastrofalan takav kakav jeste, nego zaista rasprava o tome kako naše obrazovanje treba da bude u budućnosti. Tu će biti gospodine Obradoviću, jako mnogo zamerki i primera za koje smatramo da nisu pokazatelji dobre uprave u ministarstvu, da je izbor kadrova napravljen takav kakav je napravljen.

Mislim da niste okruženi ljudima koji mogu na pravi način da sprovedu reforme koje su potrebne. Mislim da niste dovoljno zainteresovani za sve to.“

Otvoreniparlament.rs, 27. 6. 2013. godine

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.