VIDEO: Ko su naj(ne)odgovorniji političari?

Sajt Istinomer.rs pokrenut je pre godinu dana sa ciljem da promoviše odgovornost za javno izgovorenu reč. Proveravamo da li političari ispunjavaju data obećanja, da li govore istinu i jesu li dosledni u svojim stavovima. Sajt treba da posluži građanima da se orijentišu na društvenoj i političkoj sceni Srbije i da ih motiviše da prate i proveravaju šta im političari govore.

U proteklih godinu dana analizirali smo oko 150 političara i drugih javnih ličnosti, ocenili blizu 700 izjava, a sajt je imao skoro 700.000 poseta.

Izjave koje smo mi do sada prikupili i ocenili pokazuju da je od svih izgovorenih obećanja samo četvrtina ispunjena i da, u proseku, od četiri izgovorene tvrdnje tri nisupotpuno istinite.

Ipak, ima i pozitivnih primera, političara koji su odgovorniji od ostalih. Akter koji se izdvojio na vrhu Istinomerovog indeksa i koji među izjavama koje smo ocenjivali ima više ispunjenih nego neispunjenih obećanja je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Uz gradonačelnika se nalazi i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je, takođe na osnovu izjava koje su ocenjene na našem sajtu, pokazao da vodi računa o tome šta poručuje građanima.

Pozivamo sve građane i medije da prate sajt Istinomer.rs, da nam predlažu izjave koje žele da ocenimo i da zajednički vršimo pritisak na javne funkcionere i druge javne ličnosti da odgovornije komuniciraju sa svima nama.

Tim Istinomera