VALJEVO: Istinomer Debata „Da se ne lažemo!“ – Izbori 2012

Demokratska stranka i Srpska napredna stranka bi mogle da sarađuju u Valjevu ukoliko bi o tome odlučivali samo lokalni predstavnici ovih političkih partija čulo se na debati „Da se ne lažemo“ održanoj u subotu, 17. marta u Valjevu. To je bila prva u nizu predizbornih debata koju je „Istinomer“ pokrenuo po gradovima širom Srbije. Lokalni predstavnici političkih stranaka, vlast i opozicija, građanima odgovaraju na pitanja šta je sve obećano a šta ispunjeno u protekle 4 godine, o političkoj odgovornosti i predizbornim obećanjima.

O problemima Valjeva govorili su gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević iz Demokratske stranke, Srđan Radović iz Srpske radikalne stranke, Vitomir Marjanović predstavnik Srpske napredne stranke, Dušan Vukajlović iz Liberalno demokratske partije i Aleksandar Vujić iz Pokreta za Valjevo. Moderatorka debate bila je Suzana Trninić.

Da je nezaposlenost najveći problem Valjevaca složili su se svi učesnici debate. Gradonačelnik Zoran Jakovljević problem nezaposlenosti objašnjava lošim privatizacijama ali je najavio da će Gorenje otvoriti fabriku u Valjevu. Ipak, kada će se tačno to desiti nije mogao da precizira i obeća građanima.

Obećanje dato Valjevcima da će dobiti Halu sportova nije ispunjeno a sudeći prema svemu rečenom na debati, teško da će se to u skorijoj budućnosti i desiti. Predstavnik LDP-a Dušan Vukajlović zamolio je svoje sagovornike da „obećaju da se Hala sportova neće graditi jer će opet slagati građane“. Vitomir Marjanović iz SNS-a rekao je da tek kada pogleda projekat može da kaže da li je moguće Halu izgraditi u naredne 4 godine, dok gradonačelnik Zoran Jakovljević kaže da Valjevo iz svog budžeta ne može da finansira ceo projekat.

Učesnici debate građanima su obećali šta će im biti prioriteti ukoliko nakon izbora budu na vlasti. Prvi zadatak naprednjaka biće privredna reforma i reindustralizacija, radikali će se pozabaviti reformom lokalne administracije, Pokret za Valjevo će iskoreniti protekcionizam, LDP će se zalagati za javnu odgovornost a Demokratska stranka će nastaviti ono što je započela u ovom mandatu, realizaciju regionalnih i lokalnih infrastrukturnih projekta.