UŽICE: Istinomer debata „Da se ne lažemo“ – Izbori 2012

O obećanim, završenim i nezapočetim projektima, o fabrikama koje nisu počele da rade i zaduživanju grada sporili su se učesnici debate „Da se ne lažemo“ održanoj u utorak 27. marta u Užicu. To je još jedna u nizu predizbornih debata koju je organizovao sajt Istinomer. Lokalni predstavnici političkih stranaka, vlast i opozicija, pred građanima su polagali račune za sve što je najavljeno prethodnih godina a nije realizovano, kao i o političkoj odgovornosti za izgovoreno.

Predstavnici svih većih političkih stranaka tog grada međusobno su razmenjivali optužbe pred publikom, koja je povremenim povicima i aplauzima reagovala na stavove i argumente koje su iznosili političari.

Poteze vlasti u poslednje 4 godine branili su gradonačelnik Užica Jovan Marković iz Demokratske stranke, Neđo Jovanović iz Socijalističke partije Srbije i Radovan Cicvarić iz Liberalno demokratske partije. U debati su učestvovali i Branislav Mitrović, predstavnik Ujedinjenih regiona Srbije, bivši gradonačelnik Tihomir Petković iz Demokratske stranke Srbije i Saša Milošević iz Srpske napredne stranke.

Predstavnici DS-a i URS-a su obećali Užičanima da će ukoliko posle 6. maja budu na vlasti raditi na rešavanju problema nezaposlenosti, LDP da će profesionalizovati javnu upravu, SPS da će Užice ponovo postati regionalni centar Zlatiborskog okruga dok će SNS akcenat staviti na poljoprivredu i energetiku, a DSS racionalizaciju gradske uprave.

Vlast u Užicu formirana je jula 2008. godine i tada su DS, G17 plus, SPO, SPS i LDP podržali Jovana Markovića za gradonačelnika. Ta koalicija je skladno vladala do maja 2011. kada je gradonačelnik pokrenuo pitanje da li će promena Zakona o finansiranju lokalne samouprave, za koji se zalaže URS, biti korisna ili štetna za budžete gradova i opština. Marković je izjavio kako je analiza koju je uradila gradska uprava pokazala da bi Užice preuzimanjem novih nadležnosti moglo da doživi umanjenje budžeta u 2012. godini za preko 400 miliona dinara. Ovo neslaganje rezultiralo je napuštanjem koalicije od strane URS-a.

Predstavnici opozicije kritikovali su gradonačelnika Jovana Markovića zbog malog broja investicija i nezaposlenosti. Prvi čovek Užica odgovorio je na te kritike da je gradska vlast učinila sve što je mogla ali da je kriza učinila svoje. On je rekao da kada su došli na vlast nisu mnogo obećavali ali da je tokom njegovog mandata pokrenuto 40 projekata od kojih su mnogi završeni. Meta optužbi bio je i predsednik gradskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije Branislav Mitrović zbog spornog zakona o decentralizaciji.