Učešće žena u politici mora biti veće

Debatom u Beogradu nastavljena je serija debata Istinomera posvećenih republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.
“Žene u politici imaju više znanja, više veština i manje šansi. Kada se žena uključi u politiku pita – šta ću ja da radim, a muškarac kaže – šta ću ja da budem”, kazala je  Gordana Čomić iz Demokratske stranke, na Predizbornoj debati Istinomera, održanoj večeras u Beogradu, na kojoj su stavove sučelile predstavnice nekoliko najvećih političkih partija u Srbiji. Učesnice su bile i Slavica Đukić Dejanović iz Socijalističke partije Srbije, Dragana Trifković, predstavnica Demokratske stranke Srbije, Tatjana Macura iz Pokreta “Dosta je bilo” i Neda Novaković iz Socijaldemokratske stranke. Na debatu je bila pozvana i predstavnica Srpske napredne stranke, ali iz ove partije niko nije prihvatio poziv za učešće na tribini.             

*
Debata Istinomera u Beogradu / Foto: Istinomer

Sadašnja kvota od 30 odsto za žene u parlamentu je niska, smatra Slavica Đukić Dejanović iz Socijalističke partije Srbije. 

“Da se ja pitam, kvota bi bila 50 odsto. A mi smo se jedva izborili i za postojeću kvotu. A žena nije samo član tima, ona je kreator. Mislim da bi i Vlada Srbije bila mnogo kvalitetnija kada bi u njoj bilo žena onoliko koliko ima muškaraca. A potencijal da bude dobar ministar ima onaj ko je prethodno bio dobar poslanik”, kazala je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je smanjenje plata i penzija trenutna mera, a da je neophodno povećati nivo investicija, bilo da dolaze iz inostranstva ili od “sposobnog čoveka ovog tla”. Da je ulaganje u razvoj domaće privrede jedini izlaz za zemlju, stav je Dragane Trifković iz Demokratske stranke Srbije. 

“Protiv smo dolaska stranih investitora kojima dajemo subvencije. Razvojem domaće privrede možemo da dođemo do novih radnih mesta. Naši domaći privrednici nisu u mogućnosti pod ovim uslovima da budu konkurentni. Smatramo da je ugovor sa Rusijom nedovoljno iskorišćen. Mogućnost plasmana naših proizvoda u tu zemlju je ogromna, ali ova vlast zbog ultimatuma EU to ne koristi”, rekla je Dragana Trifković.

Za jačanje domaće privrede zalaže se i“Dosta je bilo”, naglasila je Tatjana Macura iz ovog pokreta.

“Za nas je crvena linija politike transparentnost. Kada bismo jasno pokazali kako se koriste javne finansije, smanjili bismo zloupotrebe. Postoji veliki prostor za uštede. Ugovori bi u interesu građana trebalo da budu javni, da vidimo ponude svih, a ne da se u startu opredeljujemo za određene. Prvi zakon koji bismo doneli je onaj o poreklu imovine. Važno je da se zna imovinska karta svih kada ulaze u politiku”, istakla je Tatjana Macura.

Transparentnost je suština, a važna je i informisanost građana, kazala je Neda Novaković iz Socijaldemokratske stranke.

“Građani moraju da pruže otpor strahu koji osećaju, moraju da izaberu opciju koja im nudi ekonomski razvoj i nova radna mesta. A vladajuća stranka promoviše niske zarade. Smanjenje penzija i plata definitivno nije dobar put”, napomenula je Neda Novaković.

 Da bi prvi potez Demokratske stranke po dolasku na vlast bilo vraćanje penzija i plata podsetila je Gordana Čomić. 

“Naravno da je smanjenje tih primanja bilo nezakonito. Mi bismo uveli i posebne mere za zapošljavanje mladih”, kazala je Goradana Čomić.

Sve učesnice debate dale su podršku Biračkom proglasu Istinomera i svojim potpisom saglasile se sa tekstom proglasa.     

Večerašnja debata bila je nakratko prekinuta kada je obezbeđenje tribine sprečilo nekoliko mlađih osoba sa obeležjima NKPJ-SKOJ da izazovu incident.  
Ovom tribinom nastavljena je serija debata Istinomera posvećenih republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.