U Srbiji sve teže doći do činjenica

Danas se drugi put po redu obeležava Međunarodni dan provere činjenica koji je uspostavila mreža fekt-čeking organizacija poput Istinomera koje se, širom sveta, bave proverom podataka i ocenjivanjem izjava javnih funkcionera.

Portal Istinomer od 2009. godine promoviše odgovornost za javno izgovorenu reč prateći i ocenjujući izjave javnih funkcionera prema tri kriterijuma: ispunjavanje obećanje, istinitost i doslednost. Istinomer je, u poslednjih devet godina, ocenio preko 3.000 izjava, kako republičkih tako i lokalnih javnih funkcionera.

„Provera činjenica ne bi trebalo da bude nešto čime se bave samo profesionalci, novinari. Važno je doći do saznanja šta je istina od svega onoga što se čuje ili pročita. U bilo kojoj oblasti, u politici naročito. Opstanak društva koje ima (ili tvrdi da ima) demokratski sistem, zavisi od toga ima li istinito informisane građane“, izjavila je Milka Domanović, novinarka Istinomera.
U poslednjih godinu dana Istinomer je ocenio oko 140 izjava 32 domaća političara i javna funkcionera. Od ukupno 92 ocene u kategoriji istinitosti, političari su u 83 odsto slučajeva govorili neistinu. Samo 6 izjava u proteklih godinu dana ocenjeno je kao „istina“. Kada je reč o obećanjima od ukupno ocenjenih 37,  neispunjeno je 92 odsto obećanja, a samo osam odsto je ispunjeno.
Kao i tokom nekoliko prethodnih godina, najveći broj ocenjenih izjava (40 odsto) ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić što je posledica činjenice da je predsednik znatno više bio medijski zastupljen nego članovi Vlade i drugi politički akteri. 
Na drugom mestu po broju ocenjenih izjava nalazi se gradonačelnik Beograda Siniša Mali – ukupno 15, a za njim slede potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa 10 ocena i predsednica Vlade Ana Brnabić sa devet ocena.
U već poznatim kategorijama ocena Istinomera „istinitost“, „doslednost“ i „obećanja“, kao i u dve nove kategorije „zloupotreba činjenica“ i „neproverivo“, predsednik Srbije našao se čak 54 puta. Ocene izjava Aleksandra Vučića uglavnom su bile negativne – 35 neistina, 12 neispunjenih obećanja dok je jedna izjava ocenjena kao istinita, jedna kao poluistina, i samo jedno ispunjeno obećanje.
Gradonačelnik Siniša Mali šest puta je dobio ocenu „kratke noge“, tri izjave su ocenjenje kao neistinite i i jedna kao istinita.
Predsednica Vlade imala je tri istinite, pet neistinitih izjava i jednu poluistinu, a ministarka Zorana Mihajlović imala je četiri neispunjena obećanja, tri neistine, jednu poluistinu, jedno ispunjeno obećanje i jedne „kratke noge“.