Tribina: Čekajući odgovornost

Sa koliko političke (ne)odgovornosti živimo u Srbiji deset godina nakon demokratskih promena i kada će političari shvatiti da moraju da „podnose račun građanima koji su ih birali“ govorili su učesnici tribine „Čekajući odgovornost“ koju su organizovali Istinomer i Unija studenta iz Pančeva.

Na skupu održanom 19. februara u pančevačkom Kulturnom centru asistent Fakulteta političkih nauka Vladimir Pavićević, član tima Istinomera Marko Živković i novinar iz Pančeva Nenad Živković su se u najvećoj meri složili da na političkoj sceni u Srbiji uopšte ne postoji odgovornost kako političkih partija, tako i pojedinaca.

Foto: Vladimir Dimitrić

„Građani Srbije su prepušteni neodgovornoj političkoj eliti“, rekao je Pavićević, „a ta elita je u poslednjih deset godina dovela suštinski, ali ne i formalno, do jednopartijskog sistema, a to eliminiše svaku raspravu o odgovornosti“. Primer toga su neprirodne koalicije vlasti i gotovo nikakva razlika između vladajućih i opozicionih partija, što dovodi do toga da birači, kada izađu na birališta, zapravo nemaju izbor, zaključio je Pavićević.

„Ja se nadam da će Istinomer građanskim pritiskom uticati na javne funkcionere i političke elite da u javnim nastupima vode računa šta će reći građanima i time uvedemo jedan novi koncept odgovornosti koji sada ne postoji“,rekao je predstavljajući rad sajta Istinomer Marko Živković.

Učesnici tribine zaključili su da je građanima, pre svega, potrebna politička alternativa, koja će uticati na povećanje odgovornosti za javno izgovorenu reč.