Stranačke oznake na vozilu Hitne pomoći

Sanitetsko vozilo Doma zdravlja Kruševac ima natpis "Donacija Srpska napredna stranka”, a Pravni tim Istinomera smatra da je u pitanju povreda člana 19 Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.
Čitalac Istinomera poslao je fotografiju, napravljenu ovih dana u centru Beograda, na kojoj se vidi sanitetsko vozilo kruševačkog Doma zdravlja sa natpisom „Donacija Srpska napredna stranka”. Pitao nas je da li politička stranka može da bude donator ove vrste? Pravni tim Istinomera smatra da ne može, ističući da je u pitanju povreda člana 19 Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. 
*
Sanitetsko vozilo Doma zdravlja Kruševac

“Agencija za borbu protiv korupcije nadležna je da po službenoj dužnosti pokreće i vodi postupak kada dođe do eventualne povrede Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Kazne u ovom slučaju su predviđene članom 39 Zakona: novčanom kaznom od 200.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za prekršaj politička stranka, ako koristi sredstva suprotno zakonu. Agencija u ovom slučaju takođe može da oduzme sanitetsko vozilo, jer je poslednjim stavom člana 39. Zakona propisano da će se oduzeti sredstva pribavljena izvršenjem prekršaja iz ovog člana”, zaključak je Pravnog tima Istinomera.

Kada smo ovu fotografiju prosledili Agenciji za borbu protiv korupcije i pitali da li politička partija može da bude donator u ovakvim slučajevima, dobili smo odgovor da se “ne može sa sigurnošću zaključiti” da vozilo predstavlja donaciju stranke i zatraženo nam je da dostavimo registarski broj vozila.

“Uprkos činjenici da se na sanitetskom vozilu, čiju ste nam fotografiju poslali, nalazi naznaka ‘donacija Srpska napredna stranka’, ne može se sa sigurnošću zaključiti da to vozilo predstavlja donaciju оve stranke. U cilju utvrđivanja činjenica, molimo da nam dostavite registarski broj fotografisanog vozila”, kazali su u Agenciji.

Pronašli smo vest od 9. marta 2014, nekoliko dana pre prošlih vanrednih parlamentarnih izbora, kada je potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović sa tadašnjim gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem posetio Opštu bolnicu i službu Hitne pomoći u tom gradu. Njih dvojica su, upravo pored tog sanitetskog vozila, odgovarali na pitanja novinara.  

*
Sanitetsko vozilo Doma zdravlja Kruševac/Foto: SNS Kruševac

Tanjug, 9. 3. 2014. godine
“Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, koji je i potpredsednik SNS, rekao je danas novinarima da su članovi te partije poklonili službi hitne pomoći jedno sanitetsko vozilo, a da je u planu nabavka još tri.”

Kada smo Agenciji prosledili ove informacije, odgovoreno nam je:

“U tekstu se nigde ne pominje da je darodavac Srpska napredna stranka, već da su sanitetsko vozilo obezbedili članovi SNS. Da bi se došlo do provere činjenica koje pobuđuju sumnju u to ko je stvarni darodavac vozila, najpre je potrebno putem registarskog broja identifikovati konkretno sanitetsko vozilo koje je predmet donacije. Nadalje, na osnovu kupoprodajnog ugovora/faktura/prometa po računu potrebno je utvrditi ko je i po kom osnovu postao vlasnik vozila, kao i, najzad, ko je i po kom osnovu (ugovor) vozilo donirao Hitnoj pomoći. Naglašavamo da se samo na osnovu fotografije neidentifikovanog sanitetskog vozila sa nalepnicom „donacija Srpska napredna stranka“ ne može doneti zaključak o tome ko je postao vlasnik vozila i ko je donaciju izvršio”, navodi se u drugom odgovoru Agencije za borbu protiv korupcije.

Zahvaljujući čitaocima Istinomera iz Kruševca dobili smo fotografije na kojima se vide registarske oznake sanitetskog vozila i uz ovaj podatak ponovo smo zatražili odgovor Agencije. 

*
Sanitetsko vozilo Doma zdravlja Kruševac

Ovoga puta usmeno nam je saopšteno da ćemo “verovatno malo sačekati na odgovor”.  

“S obzirom na administrativne procedure, ne možemo da tvrdimo koliko ćete da čekate na odgovor, jer stranka ima rok od 15 dana da odgovori. Retko ko odgovori u tom roku, ali mi ćemo ponoviti pitanje. Uputićemo pitanja i stranci i tom zdravstvenom centru”, kažu u Agenciji.

Na naše direktno pitanje da li bilo koja stranka može da bude donator, u Agenciji su odgovorili:

“Politička aktivnost političkih stranaka obuhvata redovan rad i izbornu kampanju. Sredstva za finansiranje redovnog rada politička stranka može da koristi za funkcionisanje i propagiranje svojih ideja što prema slovu Zakona podrazumeva rad sa biračima i članstvom, troškove prevoza i održavanja skupova, troškove promocije, reklamnog materijala i publikacija, troškove istraživanja javnog mnjenja, obuke, međunarodnu saradnju, troškove zarada i naknada zaposlenih, komunalne troškove kao i troškove za druge slične aktivnosti. Troškovi izborne kampanje političke stranke jesu troškovi političke aktivnosti u toku izborne kampanje i sva sredstva prikupljena i iz privatnih i iz javnih izvora za za finansiranje troškova izborne kampanje mogu se koristiti samo za političke aktivnosti u toku izborne kampanje. Sledi da političkoj stranci nije dozvoljeno da sredstva koja je prikupila bilo za redovan rad bilo za izbornu kampanju troši suprotno navedenom, jer bi to predstavljalo nenamensko trošenje sredstava”, ističu u Agenciji.

Istinomer poziva građane da nam ukazuju na ovakve ili slične primere, kada sumnjaju da učesnici u političkom životu u Srbiji krše zakon, a mi ćemo pokušati da utvrdimo činjenice i od nadležnih dobijemo odgovor.