Šta je obeležilo rad Skupštine u 2016. godini?

Godinu za nama u Parlamentu obeležili su vanredni parlamentarni izbori, jedanaesti po redu od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

Građani Srbije su, nakon nepune dve godine, koliko je trajao Deseti saziv, izašli na birališta i izabrali nove/stare predstavnike u Narodnoj skupštini. Vanredni parlamentarni izbori održani su 24. aprila 2016. godine.

Na polaganje poslaničke zakletve, u Skupštinu su stigli poslanici sa sedam izbornih lista i pet stranaka nacionalnih manjina. Većinu je, i ovaj put, imala SNS sa 131 poslanikom. U poslaničke klupe vratili su se predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS) i Liberalno demokratske partije (LDP), a prvi put su u njih seli poslanici pokreta Dosta je bilo (DJB) i Dveri.
Radno jesenje zasedanje Narodne skupštine, usvajanje dugo najavljivanih zakona, žustre rasprave, česti prekidi kako plenarnih tako i sednica odbora, 26 izrečenih kazni za 17 narodnih poslanika i poslanica obeležili su 2016. godinu u Parlamentu.
Tokom 2016. godine narodni poslanici i poslanice (deseti i jedanaesti saziv) proveli su 75 dana u plenumu i za to vreme usvojili 88 zakona. Ukupno 59 odsto zakona (51 zakon) usvojeno je po hitnom postupku. Od ukupnog broja usvojenih zakona 23 su novi zakoni, 36 su izmene i dopune, a poslanici su potvrdili i 29 sporazuma i međunarodnih ugovora. Vlada Republike Srbije inicirala je u ova dva skupštinska saziva 86 usvojenih zakona dok su dva usvojena zakona predložili narodni poslanici Branislav Blažić i Aleksandar Martinović.
Pregled najvažnijih događaja u Narodnoj Skupštini tokom 2016. godine pogledajte u tajmlajnu Otvorenog parlamenta.