Usvojen Kodeks profesionalnih standarda u borbi protiv dezinformacija evropskih fektčeking medija

Više od 40 evropskih medija za proveru činjenica, uključujući Istinomer, usvojile su profesionalni Kodeks kojim se uređuju standardi za metodologiju, etiku i transparentnost neophodni kako bi borba protiv dezinformacija bila efikasna i sa integritetom.

“Evropski kodeks standarda za nezavisne fektčeking organizacije”, objavljen danas, razvijen je kroz projekat koji je uključio medije za proveru činjenica iz više od 30 država Evrope. On je rezultat višemesečnog istraživanja, anketiranja i diskusije među evropskim fektčekerima, ali i predstavnika akademske zajednice i drugih eksperata u ovoj oblasti. Finalnu verziju Kodeksa odobrilo je 44 od 45 organizacija koje su učestvovale u glasanju. 

Organizacije koje žele da postanu akreditovane članice Evropske mreže fektčekera (European Fact-Checking Standards Network – EFCSN) obavezne su da poštuju standarde uređene Kodeksom –  polazeći od kvaliteta izvora do nepristrasnosti i finansijske transparentnosti. Članstvo u mreži, koja će da predstavlja i podržava ovu zajednicu, ukazivaće publici na to koji fektčeking mediji su nezavisni, etični i posvećeni radu u korist javnog interesa.

Nakon što je Kodeks usvojen, zajednica evropskih organizacija koje se bave proverom činjenica sastaće se u Madridu kako bi definisala misiju, te strukturu mreže i upravljačkog tela koje će da nadgleda primenu Kodeksa.

Ovaj projekat je podržala Evropska komisija, a predvodi ga šest evropskih organizacija koje su fokusirane na borbu protiv dezinformacija: Fondacija Maldita (Španija), AFP (Francuska), CORRECTIV (Nemačka),  DEMAGOG (Poljska),  Pagella Politica/ Facta (Italija) and EU DisinfoLab (Belgija).

Naslovni vizual: European Fact-Checking Standards Network