UG “Komšije sa Dorćola”: Novi protest u četvrtak

“Ovoga jutra, petnaest meseci od kada je mučenje Dorćola započeto, građani su izvršili inspekciju novih nedozvoljenih radova na uglu ulica Venizelosova i Gundulićev venac i tim povodom još jednom obaveštavaju javnost o nemaru i koristoljublju gradske vlasti, primeru urbicida kojem svedočimo svakog dana i u svim delovima Beograda. Okupljeni građani su najavili da će ponovo izaći na svoje ulice u četvrtak, u 19 časova, na uglu ulica Gundulućev venac i Žorža Klemansoa”, saopštilo je danas udruženje “Komšije s Dorćola”.

Kako se navodi u saopštenju “Komšija sa Dorćola”, “pre više od godinu dana, na donjem Dorćolu je počelo izvođenje radova na izgradnji nove trase trolejbuskog saobraćaja”.

“Planirani radovi na izgradnji trolejbuske trase nisu usaglašeni sa Generalnim urbanističkim planom, a imovinsko-pravni odnosi na prostoru planiranom za izgradnju terminusa „Dunavska“ još uvek nisu rešeni, te ni sama izgradnja ove okretnice nije izvesna”, pišu “Komšije”.

Između ostalog i:

“Uprkos upozorenjima i protestima građana, gradske vlasti ne odustaju od postavljanja trolejbuske kontaktne mreže. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda i firma ATM BG upravo pokušavaju da privedu kraju postavljanje trolejbuske mreže na Dorćolu, bez prijave radova.”

Podsećaju da su stanari Dorćola o tome dali svoj sud još u novembru 2019. godine “kada su radovi započeti, u zoru, i tada bez dozvole…”.

“Neobeleženi radovi su tada zaustavljeni, kao i pokušaju da se oni privedu kraju tokom zabrane kretanja u aprilu prošle godine. (…) Udruženje „Komšije sa Dorćola“ danas podnosi zahtev Upravnom sudu da donese privremenu meru zabrane radova i poziva stanare Skadarlije, Dušanove, Francuske, Studentskog trga, svih napastvovanih bulevara i ulica, da se pridruže, da priključe svoj bes našem. Dalje akcije će slediti. Ne ubrzo. Odmah”, navodi se u saopštenju UG “Komšije sa Dorćola”.

Naslovna fotografija: Vratimo trolu 28/Facebook