Kazne za ratni zločin u Lovasu ispod zakonskog minimuma

Posle 12 godina suđenja za zločin u Lovasu (Hrvatska) postupak je pravosnažno okončan tako da se uloga JNA, koja je bila najodgovornija za stradanja civila, svede na minimum, uz kazne ispod zakonskog minimuma za njene pripadnike – saopštio je Fond za humanitarno pravo nakon što je Apelacioni sud u Beogradu preinačio presudu Višeg suda u Beogradu, oslobodivši Željka Krnjajića i Milana Devčića optužbi i smanjivši kazne svim ostalim osuđenim.
Foto: Pixabay

Saša Stojanović osuđen je na šest, Darko Perić i Radovan Vlajković na po četiri, a Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer na po tri godine zatvora za učešće u zločinu u kojem je 1991. smrtno stradalo 19, a ranjeno 12 civila.

FHP u saopštenju podseća da je u pitanju jedan od najsloženijih i najobimnijih postupaka za ratne zločine vođenih pred domaćim pravosuđem. Prvobitnom optužnicom iz 2007. godine Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je 14 optuženih za događaje u kojima je život izgubilo 69 civila.

Viši sud u Beogradu doneo je 2012. presudu kojom su svi optuženi oglašeni krivim i osuđeni na kazne zatvora u rasponu od četiri do 20 godina. Apelacioni sud je krajem 2013. ukinuo tu prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Po prvostepenoj presudi u ponovljenom postupku iz juna 2019. osmorica optuženih osuđeni su na kazne od četiri do osam godina.

Kaznama zatvora ispod zakonskog minimuma obesmišljavaju se postupci za ratne zločine, navode iz FHP, dodajući da se nastavlja praksa zaštite visokorangiranih pripadnika JNA od procesuiranja za zločine koje su naredili.