ŠABAC: Istinomer debata “Da se ne lažemo” – Izbori 2012

Za mesec i po dana Istinomer je sa svojim predizbornim debatama posetio trinaest gradova Srbije u kojima su građani imali prilike da pitaju svoje predstavnike, a političari da sučeljavaju mišljenja sa svojim suparnicima. Poslednja debata „Da se ne lažemo“ održana je 29. aprila u Šapcu.

Iako je bilo najavljeno da će se tom prilikom govoriti o obećanjima aktuelne vlasti o dolasku velikog broja stranih investitora, izgradnji luke, kompleksa „Šabac – grad na vodi“ i bazenima, kao i o nezaposlenosti i teškom položaju nekad uspešne privrede, to se nije dogodilo. Razlog je što se predstavnici DS-a, URS-a, SRS-a i SNS-a, iako su prvobitno potvrdili svoje učešće, nisu pojavili na debati. Gradonačelnik Miloš Milošević iz Demokratske stranke otkazao je učešće navodeći ranije preuzete obaveze kao razlog, a Nemanja Pajić iz Ujedninjenih regiona Srbija je sat vremena pred početak debate poslao obaveštenje da neće moći da prisustvuje. Srboljub Živanović iz Srpske radikalne stranke i Aleksandar Peranović iz Srpske napredne stranke nisu se javljali na telefon.

Jedino su predstavnici Demokratske stranke Srbije Aleksandar Pavlović i Liberalno demokratske partije Milan Čičulić bili spremni da pred građanima Šapca polažu račune za (ne)urađeno i sve ono što se u protekle četiri godine dešavalo u tom gradu. Oni su ocenili da predstavnici političkih partija koji se nisu pojavili na debati, nisu imali hrabrosti da se suoče sa svojim sugrađanima i odgovore na neka pitanja.

Aleksandar Pavlović iz DSS-a ocenio je da se danas u Šapcu najteže živi, da je Šapčanima nametnut „finasijski teror“ jer građani plaćaju razne takse i po nekoliko puta više nego što je slučaj u ostatku Srbije. On je takođe naglasio je da je stranačko zapošljavanje u ovom gradu svakodnevnica i da se tome mora stati na put. Milan Čučulić iz LDP-a nije se složio sa konstatacijom da su u Šapcu najgori uslovi za život. Iako situacija nije sjajna, on smatra da se u tom gradu se ipak bolje živi nego u većini gradova Srbije. Međutim, i Čičulić nije zadovoljan radom lokalnih vlasti istučući da je neophodna promena politike privlačenja investicija kako bi se grad razvijao.

Učesnici debate su obećali šta će uraditi ukoliko im građani 6. maja ukažu poverenje. Predstavnik DSS je obećao da će najpre preispitati legalizaciju priključaka na struju i vodu, smanjiti doprinose na plate zaposlenih kao i to da će gradski budžet biti pre svega razvojni. LDP obećava preokret u svakom pogledu – novu politiku investicija, novu politiku za mlade na selu, novu politiku ka svim socijalnim kategorijama stanovništva.