Prvi festival demokratije u Srbiji

Festival demokratije, u organizaciji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Crta, održaće se u Beogradu i drugim gradovima Srbije od 13. do 15. septembra.

“Uvereni smo da demokratija nestaje onda kada građani izgube veru u nju, i svesni smo da svedočimo takvoj pojavi u Srbiji”, navodi se iz Crte, koja će po prvi put ove godine, povodom Međunarodnog dana demokratije, zajedno sa mrežom partnera organizovati ovaj festival.   

*
Foto: Crta

Festival pod sloganom “Nema povlačenja” nastao je kao odgovor na sve veći broj izazova i pretnji s kojima se demokratija danas suočava. Odgovori na neka od ključnih društvenih i političkih pitanja današnjice tražiće se kroz raznovrsne debatne i umetničke sadržaje.  

Naime, uvertiru otvaranju DemFesta, u petak 13. septembra, činiće debata o finansiranju političkih kampanja “Ko plaća, ko kontroliše?“, u kojoj će učestvovati Jovana Marović iz Politikona, kao i Pavle Dimitrijević i Tara Tepavac iz organizacije Crta. Nešto kasnije uslediće i debata o biračkom spisku i drugim izbornim uslovima pod nazivom “Sve po spisku” u kojoj će svoja mišljenja suprotstaviti Marko Ivković (NDI), Raša Nedeljkov (Crta) i Dušan Spasojević (FPN). Moderatorka debate biće Tamara Branković (Crta).   
Prvi dan DemFesta obeležiće i otvaranje izložbe fotografija “Ulica” Zorana Drekalovića, foto-reportera Istinomera. 
Tokom drugog dana, u subotu 14. septembra, posetioci će biti u prilici da prisustvuju debati “Da li je i gladan čovek građanin?”, o ekonomskoj nejednakosti kao pretnji demokratiji. Učesnici debate biće Jelena Žarković-Rakić (Ekonomski fakultet BU), Kori Udovički (CEVES), Danilo Ćurčić (Inicijativa A11), dok će na poziciji moderatoke biti glavna i odgovorna urednica Istinomera, Milena Popović. 
Takođe, istog dana biće organizovan i panel “AntiLGBT i zločini iz mržnje” organizacije “Da se zna”.
Veče drugog dana festivala biće posvećeno Istinomer kabareu “Izjave ljubavi”, u izvođenju Jelene Ćuruvije i Aleksandra Đurice.
Nedelja, 15. septembar, ujedno i poslednji dan DemFesta, biće rezervisan za debatu o (ne)mogućnosti sistemskih promena u Srbiji pod nazivom “Srbija, dan posle”, koju će moderitati novinarka Danica Vučenić. Učesnici debate biće Gordana Čomić (DS) Sergej Trifunović (PSG), Boško Obradović (Dveri), i Dobrica Veselinović (NDMBGD).
Prosetioci će u nedelju biti u prilici da prisustvuju i premijeri filma “Sve što ste hteli da znate o mini-hidroelektranama i Staroj planini” u produkciji Marka Žvake, nakon koje će biti organizovana i Q&A sesija.
Ulaz na sve događaje je besplatan (prijavljivanje za besplatne karte na [email protected]), a detaljan program po gradovima kao i satnicu festivala možete videti na ovom linku
Naslovna fotografija: Crta