Proveri me!

Otvorićemo dva kilometra puta. Sva deca će imati kompjuter. Ukinućemo zdravstvene knjižice. Objavićemo sve ugovore. Smanjili smo deficit. Povećaćemo penzije. Svakoga dana u predizbornoj kampanji čitate ovakve izjave. Sumnjate da će obećanja biti ispunjena. Sumnjate da su izjave tačne. Šaljite nama i mi ćemo proveriti. 
Kako? Vrlo jednostavno.   
Morate koristiti Google Chrome pretraživač. OVDE možete skinuti Istinomer dodatak koji postaje jedinstveni deo vašeg pretraživača.
*

Da bi aplikacija mogla da ima interakciju sa stranicom na kojoj se nalazi izjava koju korisnik želi da proveri, potrebno je da Google ima pristup toj stranici. Google je tu funkciju nazvao „access to history“. Važna informacija je da aplikacija ne skuplja nikakve lične podatke i jedino ima pristup Google Chrome ID broju korisnika, kako bi Istinomer tim mogao da pošalje odgovor o proverenoj izjavi.
U toku čitanja bilo kog članka, vesti, bloga možete selektovati deo teksta koji vam se čini kao zanimljiv, intrigantan, netačan, neiskren, preteran – desnim klikom na taj tekst otvara se opcija “Proveri me“. Klikom na tu opciju šaljete izjavu na proveru Istinomeru.
*

Mislimo da ćemo uvođenjem ove jednostavne interaktivne alatke poboljšati našu međusobnu komunikaciju i značajno obogatiti svoje izvore u skladu sa vašim interesovanjima. To i jeste pravi smisao našeg novinarskog pristupa – sa građanima, za građane, a u ime odgovornosti za javno izgovorenu reč.
Vidimo se na Istinomeru