Prijavite se na trening za novinare

Istinomer u saradnji sa organizacijom Transitions online iz Češke organizuje trodnevni trening za novinare na temu provere činjenica uz pomoć različitih online alata, naprednih pretraga i otvorenih izvora (open source), kao i provere činjenica na terenu.

Istinomer, prvi fact-checking portal u regionu u saradnji sa organizacijom Transitions online iz Češke, koja je specijalizovana za obuku novinara, organizuje trodnevni trening na temu provere činjenica uz pomoć različitih online alata, naprednih pretraga i otvorenih izvora (open source), kao i provere činjenica na terenu. 

*
Foto: Pixabay.com

Obuka će uključiti predavanja o naprednoj pretrazi na Guglu, Fejsbuku i Tviteru, geolociranju, kao i korišćenju crowdsourcing alata kao što su Wikimapia ili Checkdesk. Učesnici treninga će imati priliku da uče i o proveri autentičnosti fotografija i video materijala, kao i o digitalnoj bezbednosti samih istraživača. Osim verifikacije “u online svetu”, trening će se baviti i proverom činjenica na terenu, naročito prilikom izveštavanja u kriznim situacijama. 
Trening se održava 29, 30. juna i 1. jula u Hotelu Zira u Beogradu (Ruzveltova 35), a za učesnike van Beograda biće obezbeđen smeštaj, kao i refundacija putnih troškova. 
Predavanja će držati treneri iz Velike Britanije i Nemačke, Aliaume Leroy i Maximilian Ulrich. 
Leroy je novinar BBC-ja i Bellingcata, jednog od vodećih svetskih sajtova koji u svojim istraživanjima koriste otvorene izvore (open source) i društvene medije. Šta sve postoji na Guglu ili Fejsbuku, a da toga nismo ni svesni, koji sve tragovi ostaju i nakon brisanja profila na određenim društvenim mrežama, kako su različiti profili umreženi i kako to sve koristi novinarima – neka su od pitanja na koja će Leroy dati odgovor. Leroy već ima bogato iskustvo u treninzima ove vrste, dok istovremeno aktivno koristi sve alate i tehnike o kojima predaje, pa će učesnici moći da čuju o poslednjim trendovima u ovoj oblasti. 
Ulrich radi za nemački javni servis ARD i za sobom ima bogato iskustvo u izveštavanju u kriznim situacijama. Prateći migrantsku krizu izveštavao je iz Turske, Grčke, Srbije, ali i iz Nemačke, Švedske i Danske. Fokus njegovih predavanja biće na proveri činjenica na terenu u realnom vremenu kako bi novinarski izveštaji bili aktuelni, ali i maksimalno precizni. 
Za učešće na treningu neophodno je poznavanje engleskog jezika, budući da će se sva predavanja i praktične sesije odvijati na engleskom. 
Ukoliko želite da se prijavite na trening, potrebno je da svoj CV dostavite do nedelje 24. juna u ponoć na mail [email protected].
Istinomer će kontaktirati samo izabrane kandidate sa dodatnim detaljima i preciznom agendom najkasnije do utorka, 26. juna.