Preletači – urušavanje izbornog sistema

U poslednjih mesec dana, čitav odbor iz Kovačice prešao je u SNS, a jedan kruševački odbornik uspeo je da za dve nedelje ode iz SNS-a, javno se učlani u “Levicu Srbije”, a onda ponovo vrati među naprednjake.

Kao po pravilu, pred svake izbore budi se nova armija lovaca na položaje. U društvu su poznatiji kao preletači. To su stranački pripadnici kod kojih velike ideje, politička i ideološka uverenja, javni interes i borba za opšte dobro postaju potpuno nebitni u poređenju sa činjenicom da samo bezbolnom promenom strane mogu ostati na vlasti i stići do daleko veće koristi.

U poslednjih mesec dana, čitali smo o čitavom odboru iz Kovačice koji je prešao u Srpsku naprednu stranku (SNS), o kruševačkom odborniku koji je uspeo da za dve nedelje ode iz SNS-a, javno se učlani u “Levicu Srbije”, a onda ponovo vrati porodici, kako je nazvao naprednjake. U Kruševcu inače, od izbora 2012. godine čak 30 od 70 odbornika u lokalnoj skupštini je promenilo stranku. Neki i više puta, pišu mediji.
Da je praksa “preletača” postala gotovo uobičajena stvar u Srbiji, govori i činjenica da se o njma piše i govori gotovo u šali, a da česte promene članskih karata ne kažnjavaju ni birači ni stranke. U ozbiljnim državama sa ozbiljnim institucijama, u ovim slučajevima preispitala bi se i mogućnost korupcije. Naš ih zakon unapred abolira.

*
U julu 2012, nekada veliki kritičar SNS-a, Aleksandar Martinović prešao je u upravo u tu stranku / Foto: FoNet

Kako je nedavno pisao „Dojče vele„, preletanja ima i u republičkom parlamentu. Podsećaju da je, sada već bivša, predsednica parlamenta Maja Gojković promenila čak pet političkih stranaka. Među preletačima, pišu, ima najviše predstavnika vladajuće Srpske napredne stranke – čak 50! Neki su svoje karijere započeli u Srpskoj radikalnoj stranci, neki u Srpskom pokretu obnove i Socijalističkoj partiji Srbije, a među sadašnjim naprednjacima ima bivših demokrata – i iz Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke.

Ovakvo urušavanje izbornog sistema, nikog ne zanima, iako je postalo gotovo besmisleno ići na izbore kada niste sigurni kod koga će na kraju završiti vaš glas.
Upravo zbog toga, Istinomer će u narednim danima pisati o pojedinačnim gradovima i opštinama čiji su odbornici potpuno obesmislili izbore, menjajući “dres” mimo prvobitne volje građana. Prvi tekst u serijalu odnosi se na Sombor, grad gde je SNS uspeo da prekine dugogodišnju saradnju DS i SVM i otera demokrate u opoziciju.

Pozivamo i čitaoce da primere odbornika iz svojih sredina, koji često menjaju člansku kartu, podele sa nama.