Prejaka reč ustalasala Skupštinu

Raspravljajući o amandmanima na predložene izmene Krivičnog zakonika u Skupštini Srbije, pomenuta je reč – genocid. Optužujući Demokratsku stranku da je za vreme njihovog mandata dupliran broj nezaposlenog stanovništva, šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Zoran Babić rekao je da su oni time „napravili genocid“.

“Sa druge strane, ta katastrofalna otpuštanja, su gospodine Đeliću, već bila u vreme Vlade u kojoj ste vi bili sastavni deo, u vreme Vlade gde ste nasledili 13,2% nezaposlenih, a ostavili u ovoj Srbiji više od 26% nezaposlenih. Tapšali ste Borisu Tadiću kada je najavio 200.000 novih radnih mesta. Ostalo je 14% populacije u Srbiji. Genocid ste napravili sa otpuštanjima, i možete da kažete da će neko otpuštati i možete da spočitavate nekome, i možete da gledate u staklenu kuglu.”
Otvoreni parlament, 20. 11. 2013.godine

Zoran Babic

Poslanici DS-a su na ove prozivke reagovali burno, a poslanik Borislav Stefanović kritikovao je vladajuću stranku da takvim govorima narušava i ugled parlamenta.

“Opustio se gospodin, prethodni govornik i upotrebio je jednu reč krajnje uvredljivo. Upotrebio je reč za DS da je počinila genocid. Ne možete stavljati DS u kontekst genocida, arijevaca kako je to radio Ivica Dačić, a da mislite da ćemo mi svi kao bele lale ovde da sedimo i budemo mirni. Zamislite šta bi mi mogli za njih da kažemo. Problem je što su posledice njihove vlasti ostavile rake po Srbiji i regionu. To je razlika i zato nije uredu da neko kaže da smo mi počinili genocid, jer to je uvreda za one narode, među kojima je i srpski koji su preživeli genocid.”
Otvoreni parlament, 20. 11. 2013. godine

Bez obzira na kritike poslanika DS da ne koristi primeren govor u Skupštini kao i da je nazvati nekoga genocidnim krajnje uvredljivo, Zoran Babić je nastavio sa svojim tvrdnjama.

“Izvršili ste plansko istrebljenje zaposlenih. Vidim da od te diktature, koja je bila u prethodnom režimu vidljiva, ostao je genocid. Ponavljam,genocid je šta ste uradili za četiri godine, povećavajući nezaposlenost sa 13% na preko 26%.Genocid je da se napravi ta tempirana socijalna bomba koja otkucava, jer tu tempiranu socijalnu bombu je napravila DS.”
Otvoreni parlament, 20. 11. 2013. godine

Nakon što je u Skuštini neko vreme nastavljena rasprava o kontekstu upotrebljene reči, a Babić nije odustajao od optuživanja DS-a, poslanici Demokratske stranke napustili su sednicu parlamenta.

Genocid

Poslanička grupa Demokratske stranke zatražila je od Babića da se javno izvini građanima, žrtvama genocida i DS-u, jer je upotrebio “preskupu” reč koja se, kako je istaknuto, ne može koristiti u civilizovanom razgovoru. Demokrate su tražile da se skupštinski Kolegijum ogradi od izjave, ali, prema rečima predsednika parlamenta Nebojše Stefanovića, za to nije postojao konsenzus, pa se samim tim Kolegijum o tome nije ni izjašnjavao. Stefanović je posle sednice Kolegijuma, koja je trajala oko sat i po, novinarima kazao da Babić nijednom nije rekao da je zločin učinjen nad ljudima, već da je samo govorio o radnim mestima i o tome da je 400.000 radnih mesta uništeno.

„Da li je to lepa reč (genocid) nije, a da li je to istina (da su uništena radna mesta) jeste“, rekao je Stefanović i istakao da je njemu važno da se rad u parlamentu odvija normalno i da svi budu spremni da se to omogući.
Tanjug, 21. 11. 2013. godine

I dan kasnije, poslanik Zoran Babić ostao je pri svojim rečima naglašavajući da nema nameru da se izvini, jer je, kako tvrdi, „rekao istinu“.