Postizborni ringišpil u Aleksandrovcu

Kada je nakon majskih izbora 2012, u junu formirana nova opštinska vlast u Aleksandrovcu, posle osam godina s funkcije predsednika opštine otišao je Jugoslav Stajkovac.

Blic, 16. 6. 2012. godine
“U Aleksandrovcu je juče održana konstitutivna sednica Skupštine opštine na kojoj je ozvaničena vladajuća većina od 30 odbornika. GG „Za bogatu Župu“ ima 12 odbornika, SPS šest, SNS četiri, URS jednog i DS sedam odbornika koji su podržali formiranje nove vlasti, ali u njoj neće učestvovati. Posle osam godina, s funkcije predsednika opštine smenjen Jugoslav Stajkovac, koji će od sada sa 26 odbornika biti u opoziciji, baš kao i tri odbornika URS.”

Međutim, nakon manje od dva meseca usledilo je prekomponovanje.

*
Aleksandrovac /Foto: www.aleksandrovac.rs

Politika, 20. 8. 2012. godine
“Nova vlast, koja je posle đurđevdanskih izbora formirana u Aleksandrovcu 20. juna, sudeći po jučerašnjem dogovoru socijalista i pristalica Pokreta za Župu „Mr Jugoslav Stajkovac”, neće sastaviti mnogo više od dva meseca. Stajkovac nam je juče potvrdio da je, posle višednevnih pregovora, postignut dogovor sa Opštinskim odborom SPS-a. Stajkovac je pozvao i odborničke grupe SNS-a i URS-a da se pridruže novoj koaliciji u Aleksandrovcu.”

Ali, nova većina nije uspela da se održi na vlasti ni deset dana. 
Tanjug, 6. 9. 2012. godine
“Opštinski odbor SPS u Aleksandrovcu, gde su socijalisti napustili vladajuću većinu i formirali novu sa lokalnim “Pokretom za Župu”, biće raspušten, a odbornici isključeni iz stranke, izjavio je juče predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić.”

Treća opštinska većina formirana je 17. septembra. 
Blic, 18. 9. 2012. godine
“Nova većina koju u Aleksandrovcu čine SPS-URS-SNS-GG „Za bogatu Župu“ i DS smenila je nakon deset dana vlasti koaliciju SPS – GG „Pokret za Župu“. Za predsednika opštine izabran je Dragan Blagojević (SNS). Za novog-starog predsednika Skupštine imenovan je Rade Jevtović GG „Za bogatu Župu“, a za njegove zamenike Zorica Anđelković (SPS) i Miroslav Ćalić (URS).Izabrano je i Opštinsko veće od devet članova, kao i zamenik predsednika opštine iz reda socijalista. Na sednicu nije došlo 26 odbornika GG „Pokret za Župu“, koji su od juče u opoziciji, kao ni Života Cvetković, odbornik SPS.Skupština je smenila sve direktore javnih preduzeća i ustanova i postavili nove v.d. direktora.”

Opštinska vlast je prezimila, a već na proleće 2013.  – nova promena. “Pokret za Župu”, njih 26, utopili su se u Ujedinjene regione Srbije. 
Tanjug, 21. 3. 2013. godine
“U Aleksandrovcu je juče formirana četvrta lokalna vlast posle majskih izbora, a novu skupštinsku većinu čine URS, SNS, SPS, i Pokret za bogatu Župu, dok je u opoziciji ostala samo Demokratska stranka. Kako je Tanjugu kazao predsednik opštinskog odbora URS-a Goran Stanković, novu skupštinsku većinu u Aleksandrovcu čine 51 od ukupno 59 odbornika – URS (29), SPS (6), SNS (3), Pokret za bogatu Župu (12), a predloge većine su, kako je rekao Stanković, juče podržala i dva nezavisna odbornika. Sa sedam odbornika, Demokratska stranka, koja je do sada bila u vlasti, prešla je u opoziciju. „Zbog korektnih odnosa sa koalicionim partnerima sa kojima smo u vlasti na republičkom nivou, napravili smo dogovor da DS više ne bude u koaliciji i da URS, kao najveća odbornička grupa, preuzme njihove funkcije”, kazao je Tanjugu član predsedništva URS Miroslav Aleksić.”

Na izmaku proleća – naznaka novih promena.  

*
Sednica SO Aleksandrovac /Foto: Youtube Printscreen

Blic, 19. 6. 2013. godine
“Na sednici SO Aleksandrovac, koja je trajala skoro devet časova, odbornici URS potpomognuti dvojicom bivših odbornika SNS stvorili su novu vladajuću većinu i promenili tok redovnog skupštinskog zasedanja. Sednica je prekinuta oko ponoći, a nova je zakazana za 27. jun. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda videle su se namere URS koja je pojačana sa svoja tri odbornika sa 26 iz GG “Pokreta za Župu” i uz pomoć Zorana Bojovića i Gorana Savkovića, bivših odbornika SNS obezbedila novu skupštinsku većinu. Nova koalicija je izglasala dopunu dnevnog reda, kojom zahteva polaganje računa predsednika opštine Dragana Blagojevića (SNS) i načelnice opštinske uprave Dušice Jovanović (SNS). “I pored činjenice što su dvojica bivših odbornika SNS obezbedila URS većinu, verujem da neće doći do prekomponovanja vlasti – kaže Novica Adamović, zamenik predsednika aleksandrovačke opštine. Goran Stanković, predsednik OO URS, ističe da u ovom trenutku URS ne razmišlja o rušenju koalicije sa SNS i SPS.”

I u avgustu, vlast je ponovo promenjena – po peti put. Jugoslav Stajkovac vratio se na čelo opštine. 
Tanjug, 24. 8. 2013. godine
“Na vanrednoj sednici Skupštine opštine Aleksandrovac smenjeno je kompletno opštinsko rukovodstvo, pošto je formirana nova odbornička većina koju čine URS, DS i dva bivša odbornika SNS, dok u opoziciji „Napred Aleksandrovac“, koga čine SNS i GG „Za bogatu Župu“ i SPS. Nakon što su odbornici smenili dosadašnjeg predsednika opštine Dragana Blagojevića iz SNS, za novog predsednika je postavljen Jugoslav Stajkovac (URS), koji je u više mandata bio na toj funkciji.“  

*
Jugoslav Stajkovac/Foto: Youtube Printscreen

Novi-stari predsednik opštine Aleksandrovac, prema pisanju medija, promenio je, do tog trenutka, čak osam stranaka.  

Blic, 25. 2. 2014. godine
“Predsednik aleksandrovačke opštine Jugoslav Stajkovac (60) u svojoj je političkoj karijeri promenio čak osam stranaka, i šest puta bio biran za predsednika opštine. Stajkovac skoro svake druge godine menja svoja politička ubeđenja. Bio je član Saveza komunista, potom predsednik aleksandrovačkog odbora JUL, da bi nakon toga preleteo u Pokret socijalista Aleksandra Vulina, pa odatle u ekstremnu desnicu – Srpsku radikalnu stranku. Posle petooktobarskih promena udomio se u Novoj Srbiji Velimira Ilića, a 2004. godine osnovao je GG „Pokret za Župu“, kada je uz podršku župskih socijalista pobedio na izborima i došao na mesto predsednika opštine. U međuvremenu je pristupio DSS i bio imenovan za potpredsednika odbora Koštuničine partije u Aleksandrovcu. U ovoj stranci je ostao sve do odlaska DSS u opoziciju, da bi ponovo pokrenuo GG „Pokret za Župu“. Kada je nakon lokalnih izbora 2012. godine izgubio vlast, u martu 2013. godine priključuje se URS-u Mlađana Dinkića. U avgustu prošle godine po šesti put je izabran za predsednika opštine, kada je smenjena vlast SNS. Čim je URS izašao iz Vlade Srbije, Stajkovac je najavio napuštanje te stanke i odbio da na republičkoj listi URS-a zauzme 23. mesto.”

Pred prošle vanredne parlamentarne izbore pozvao je građane te opštine da se opredele za SNS.
Tanjug, 10. 3. 2014. godine
„U interesu naše buduće saradnje i kontakata sa centralnim vlastima, ja predlažem građanima opštine Aleksandrovac, a oni imaju pravo da glasaju po svom nahođenju, da se opredeljuju prema stranci koja će formirati republičku Vladu, a to je SNS“, rekao je Stajkovac novinarima.

Inače, to nije bio kraj promena u aleksandrovačkoj vlasti.  U martu 2014. bivši predsednik opštine Dragan Blagojević (SNS) ponovo je postao opštinski funkcioner, iako je njegova stranka ostala u opoziciji.   
Blic, 11. 7. 2014. godine
“Posle pisanja „Blica“ da je Dragan Blagojević, v.d. predsednik aleksandrovačkih naprednjaka, samovoljno prihvatio funkciju zamenika predsednika opštine, Odbor te stranke doneo odluku da ostane u vlasti, bez obzira što je SNS u opoziciji.Na sednici OO SNS sazvanoj na inicijativu Blagojevića, za takvu odluku glasalo je tridesetak članova tog tela,uz obrazloženje da „ on mora da izdržava porodicu“, iako je do avgusta prošle godine obavljao funkciju predsednika opštine Aleksandrovac. Sa stavom rukovodstva župskih naprednjaka saglasili su se Nenad Damjanović i Goran Milivojević, članovi kruševačkog Izvršnog odbora SNS, koji su prisustvovali sednici.”