Pećinci, izborna komisija prekršila zakon

Opštinska izborna komisija Pećinci protivzakonito je odbila prigovor na odluku kojom CRTI nije dozvoljeno da posmatra izbore, navodi se u presudi Upravnog suda, saopštila je organizacija CRTA.
U presudi Upravnog suda navodi se da rešenje OIK o odbijanju prigovora građanina nije bila zakonito, jer nije sadržalo relevantno obrazloženje za odbijanje prigovora utemeljeno u zakonu, stoji u saopštenju.
„Obrazloženje rešenja ne sadrži propise i razloge, koji s obzirom na utvrđeno činjenično stanje upućuju na odluku iz dispozitiva. Razlozi za donošenje ožalbenog rešenja, kao i pozivanje na propise, koje donosilac navodi tek u svom pismenom odgovoru na žalbu, a koji nisu dati u obrazloženju samog rešenja, pravno ne mogu biti od zanačaja za donošenje drugačije odluke suda“, navodi se u presudi.
OIK Pećinci ima rok od 48 sati, koji ističe sutra, da ponovo odluči o prigovoru birača na uskraćivanje akreditacije CRTI.
„Ova presuda ukazuje na neodgovorno i neprofesionalno postupanje Opštine izborne komisije čiji je upravo zadatak da obezbedi sprovođenje slobodnih i fer izbora. Kao posledica ovakvog rada OIK smatramo da je otvoren prostor za sumnju u zakonitost izbornog postupka u Pećincima, jer na biračkim mestima nije bilo nezavisnih posmatrača čiji je zadatak da informišu javnost o kvalitetu izbornog procesa i obezbede brzu reakciju u slučaju kršenja izbornih procedura“, navodi se u saopštenju. 
CRTA navodi da presuda ne može da utiče na ponavljanje izbora, ali da je važna jer je „makar deo izbornih radnji OIK vraćen u zakonske okvire“. 
„Nadamo se da će ova presuda kao primer sudske prakse omogućiti budućim naporima nezavisnih, građanskih posmatrača da neometano prate izborne procese i objektivno informišu građane o jednom od najvažnijih procesa u demokratskom društvu“, navodi se u saopštenju. 
Da podsetimo, Opštinska izborna komisija Pećinci nije dozvolila organizaciji CRTA da prati rad biračkih odbora i Opštinske izborne komisije na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra 2017. godine, jer, kako su naveli, „CRTA ne ispunjava uslove za posmatranje izbora“. 
CRTA je ovu informaciju dobila usmenim putem od sekretarke OIK Pećinci, jer, kako je rekla,“nemaju obavezu da o tome obaveste pisanim putem“. Povodom neobrazloženog odbijanja prijave, CRTA je podnela i krivične prijave protiv predsednice i sekretarke Opštinske izborne komisije Pećinci. Protiv predsednice OIK Pećinci CRTA je podnela prijavu za krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok protiv sekretarke OIK Pećinci podnela prijavu za krivično delo nesavestnog rada u službi.
Inače, po prvi put od 2000. godine domaćim posmatračima je zabranjeno posmatranje izbora. CRTA je već u svojstvu domaćeg posmatrača pratila parlamentarne i predsedničke izbore 2016. i 2017. godine, jer joj je Republička izborna komisija (RIK) odobrila prijavu i izdala akreditaciju kao što je učinila i Gradska izborna komsija grada Zaječara za posmatranje lokalnih izbora u aprilu 2017. godine.

CRTA je sa svojim mobilnim timovima u nedelju bila na terenu u Pećincima, gde su zabeležili brojne nepravilnosti, ali su se u nekom trenutku tokom dana povukli iz bezbednosnih razloga, nakon što su nepoznati muškarci počeli da prate i fotografišu članove CRTE.