Opozicija u Beogradu za reviziju projekta „Beograd na vodi“

Predstavnici opozicionih stranaka na beogradskoj Istinomer debati „Da se ne lažemo“ govorili su o projekatu „Beograd na vodi“, stanju u gradu i odgovornosti političara.
Predstavnici opozicionih stranaka u Beogradu istakli su na debati Istinomera pod nazivom “Da se ne lažemo”, održanoj sinoć u beogradskom Domu omladine, da će projekat “Beograd na vodi” po njihovom dolasku na vlast biti predmet revizije. U debati su učestvovali Balša Božović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, Uroš Janković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije i Aleksandar Ivanović, predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke. Iako su bili pozvani, učešće u debati nisu prihvatili predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

“Kad-tad će neko završiti u zatvoru zbog “Beograda na vodi”, a DS će, po dolasku na vlast, staviti van snage leks specijalis o tom projektu. Nećemo raskidati ugovor, jer bi u tom slučaju Srbija, verovatno, morala da plaća ogromne penale. Zalagaćemo se za to da institucije funkcionišu, a pravobranilaštvo i javni tužilac mogu da proglase ovaj državni projekat ništavnim. Mogu da kažem da ćemo ukloniti nelegalni objekat “Savanova”, rekao je Božović.

*
Balša Božović (DS) / Foto: Istinomer 

Nismo uspeli da predstavnike gradske vlasti ubedimo da uvaže mišljenja stručne javnosti kad je reč o “Beogradu na vodi”, a onog trenutka kada je donet leks specijalis, odlučili smo da izađemo iz vlasti u Beogradu, istakao je Uroš Janković iz Demokratske stranke Srbije.

“Ne znamo kako će sve izgledati na kraju, jer se projekat četiri puta menjao. Ustavni sud treba da pruži ocenu leks specijalisa, a taj sud od 2008. ima neke drugačije aršine. Odluke se čekaju dugo, a postoje i činjenice koje su me ubedile da Ustavni sud više nema nekadašnju snagu”, dodao je Janković.

I Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke naglasio je da bi projekat “Beograd na vodi” trebalo da bude predmet “ozbiljne revizije”.

“Problem je način na koji je sklopljen ugovor. O toj firmi iz UAE kojoj smo dali najluksuzniji deo našeg grada, ne znamo ništa, niti možemo da doznamo. Ako treba moramo i raskinuti taj projekat, ali vodeći računa da zbog toga kasnije ne moramo da plaćamo penale”, rekao je Ivanović.

*
Uroš Janković (DSS) i Aleksandar Ivanović (SDS) / Foto: Istinomer 

Učesnici debate izrazili su protivljenje mogućnosti da se komunalnim policajcima u gradu daju  šira ovlašćenja. Balša Božović je kazao da bi komunalna policija trebalo da „poradi na svom kredibilitetu“.

„Komunalna policja mora da bude servis građana i da odgovara svaki put za prekoračenje svojih ovlašćenja. Ovako nemamo institucije koje funkcionišu“, kaže Božović

Aleksandar Ivanović je saglasan sa tim mišljenjem i dodaje da je jasno definisana razlika između ingerencija komunalne i regularne policije. 

„Naša stranka je tražila smenu načelnika Komunalne policije, jer su u slučajevima sa novinarima Istinomera i KRIK-a pripadnici te službe obavljali funkciju privatnog obezbeđenja“, kaže Ivanović.

Uroš Janković je istakao da Komunalna policija manje obavlja funciju zbog koje je i formirana, a više se koristi za „uterivanje naplate karata“ u gradskom prevozu.  

Govoreći o sistemu za naplatu karata u gradskom prevozu Bus Plus Balša Božović je kazao da smatra da je on bio veoma uspešan, jer je postigao veću naplatu karata.

„U vreme dok smo bili na vlasti, naplata karata bila je veća od 85 odsto, a od 2013. pala je na svega pet odsto. Više od 1.000 autobusa je imalo i grejanje i klimu. Budžet se punio kupovinom karata i tada je bilo dovoljno novca da se obnovi vozni park i poboljša kvalitet usluge. Sve je to dobra posledica Bus Plusa. Sada je na ulicama 200 autobusa manje nego tada“, tvrdi Božović.

*
Istinomer debata u Beogradu, 2015. / Foto: Istinomer

Govoreći o tome koji bi bili prvi koraci njihovih stranaka po dolasku na vlast, učesnici debate su, uglavnom, pominjali vraćanje ukinutih beneficija određenim kategorijama građana.

“Beograđanima ćemo vratiti dostojanstvo, ali i veru i nadu. Vratićemo sve ono što su građani imali dok smo mi bili na vlasti u Beogradu, a potom je ukinuto – stipendije za mlade talente, bebi-servise, besplatne udžbenike, socijalne penzije…”, rekao je Božović.

Aleksandar Ivanović je kazao da bi jedna od prvih odluka bila vraćanje finansiranje vantelesne oplodnje.

“Aktuelna gradska vlast je to ukinula pod izgovorom da za to nema novca. A za poslednje dve godine 10 milijardi je dato kako bi se na prikriven način zaposlili stranački ‘botovi’. Za taj novac je moglo da se obavi više hiljada veštačkih oplodnji”, istakao je Ivanović.

Ulaganje u omladinu i sport bio bi jedna od prioriteta DSS-a, kazao je Uroš Janković.

“Potrebno je više novca izdvojiti za obrazovanje, za sport dece i omladine. Važno je i da se pristojnost i solidarnost vrate u Beograd”, zaključio je Janković.