Omladinska debata „Da se ne lažemo“

O tome koji su ključni problemi mladih u Srbiji i kako bi oni trebalo da se rešavaju raspravljalo se na 13. po redu Istinomerovoj debati „Da se ne lažemo“, održanoj u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju. Uloga mladih u strankama, složili su se svi učesnici debate, sve je veća, kao i uticaj koji podmladak može da ostvari na visoke stranačke funkcionere. U debati su učestvovali: Balša Božović, predsednik omladine Demokratske stranke, Tanja Glišić, predstavnica omladine Ujedinjenih regiona Srbije, Nemanja Petrović, predsednik omladine Demokratske stranke Srbije, Đorđo Žujović, predsednik omladine Liberalno demokratske partije i Đorđe Đoković, predsednik omladine Socijalističke partije Srbije, dok je predstavnik Srpske napredne stranke otkazao učešće.

Stranački omladinci su se složili oko ključnih problema mladih u Srbiji, među kojima su istaknuti: „odliv mozgova“ u inostranstvo, dostupnost obrazovanja i neusklađenost potreba tržišta rada sa sistemom obrazovanja.

Predsednik omladine DS-a Balša Božović rekao je da su dosadašnja postignuća DS na vlasti garant da će ta stranka i ubuduće sprovoditi politiku za mlade, da će izgraditi nove studentske domove u svim univerzitetskim gradovima u Srbiji i da će se boriti za više novca za stipendije. Neke od konkretnih mera koje je Božović pomenuo jesu i besplatno školovanje na prvoj godini fakulteta, sigurna radna mesta za sve doktore nauka, pomoć države mladim i nezaposlenim majkama, kao i finansiranje prvog i drugog pokušaja vantelesne oplodnje.

Predstavnica omladine URS-a Tanja Glišić istakla je da taj pokret želi da stvori Srbiju u kojoj je „demokratija vladavina vrline, a ne vladavina većine“.

– Srbija je neravnomerno razvijena, a to se najbolje vidi na konkretnim primerima škola u Beogradu, od kojih su neke opremljene po EU standardima, dok neke na jugu zemlje nemaju još ni mokri čvor. Zbog toga ćemo se boriti da više novca ostaje u kasama lokalnih samouprava, kao i za to da se predsednici opština i gradonačelnici biraju na direktnim izborima, kako bi se uspostavio princip odgovornosti – kazala je Tanja Glišić.

Predsednik omladine DSS-a Nemanja Petrović mišljenja je da bi mladi u Srbiji trebalo da se okrenu sebi i da u Srbiji razvijaju ekonomiju. On je istakao da je vojna neuralnost izuzetno bitna za mlade u našoj zemlji, jer onda oni „neće ići po svetu i ratovati za tuđe interese“.

– Bio sam dve godine predsednik Demokratske zajednice mladih i puno sam razgovarao sa mladima iz EU. Svi su mi rekli da Srbija neće imati ništa od kandidature za EU, jer je Unija prezasićena proširenjima, tako da nas ne očekuje skori ulazak – rekao je Petrović.

Đorđo Žujović iz LDP-a predočio je da omladinska politika te stranke u fokusu ima visoko obrazovanje, problem nasilja i ljudska prava.

– Ono što bismo mi implementirali u program buduće Vlade Srbije jeste usklađivanje potreba tržišta rada i srednjoškolskog sistema, odnosno utvrđivanje koje profesije više nisu potrebne. Pitamo se zašto država dvanaeste godine 21. veka i dalje želi da školuje fizičku snagu, a ne da obrazuje sopstveni mozak – istakao je Žujović.

Predsednik mladih socijalista Đorđe Đoković ukazao je da je SPS, posle 8. kongresa, napravila zaokret u politici i integrisala mlade u partijski rad.

– Za SPS mladi su graditelji budućnosti Srbije, a danas su suočeni sa problemom ekonomske krize, nemaštinom, nasiljem i kriminalom. Ne mogu da nađu posao, a nemaju ni novac za studije. Trebalo bi da svi imaju jednake šanse za obrazovanje – naglasio je Đoković.