Održana regionalna konferencija “Građani na straži”

Regionalna konferencija „Građani na straži“, u organizaciji CRTA-e, održana je 7. decembra u Beogradu. O tome da li građani prate i kontrolišu rad državnih funkcionera i institucija, kao i o tome koliko je to moguće, na okruglom stolu pod nazivom „Budna javnost – odgovorni političari?“ govorili su poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije dr Zoran Stojiljković, kreativna direktorka Nadežda Milenković  i direktorka istraživanja Ipsos Stratedžik marketinga Svetlana Logar. Svoja iskustva u kontroli vlasti i aktiviranju građana predstavili su i Mersad Avdić iz Centra civilnih inicijativa (BiH), i Nataša Seferović iz Mreže za organizaciju nevladinog sektora (Crna Gora). U ime organizacije CRTA moderator okruglog stola bila je direktorka Vukosava Crnjanski – Šabović.

FOTO: Tanjug

 

FOTO: Tanjug

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da je najvredniji rezultat procesa koji je počeo usvajanjem Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, upravo to što hiljade ljudi u Srbiji prepoznaje taj zakon kao značajan.

„Glavna stvar je što veliki broj građana insistira na pravu da zna šta vlast radi i kako troši novac. Ako uporedimo građane i državu nemamo previše razloga da budemo nezadovoljni građanima. Da bi građani bili budni prva pretpostavka je poznavanje činjenica, poznavanje problema. Doneli smo sve moguće zakone, potpisali međunarodne dokumente učlanili se u organizacije, ali nema efekta. Ne možemo očekivati rezultate od fiktivnih institucija.“

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da je  nepoverenje građana u političare veliko.

„Ja se bojim da se svi mi koji ovde sedimo bavimo teškim i neizvesnim poslom. Istraživanja dugo pokazuju da se radi o razlazu političke elite i građana: 80 odsto građana se slaže da bi, da postoji neki volšeban način, smenili sve političare. Ne mislim da će beli listići ikog uzbuditi, već treba ići na aktivnu politiku, a kada kažem aktivna politika mislim na umrežavanje nevladinih organizacija, preslišavanje izbornih ponuda. Da kandidatima tražimo jasne odgovore na konkretna pitanja. Tri najvažnije teme za građane su zaposlenost i standard, životna sigurnost i perspektiva, i borba protiv korupcije. Pošto na ta pitanja ne mogu da odgovore, utrkuju se sa onim što mogu, na primer sa smanjenjem broja poslanika.“

FOTO: Tanjug

Nadežda Milenković, kreativna direktorka, smatra da su se građani uspavali, a da je zadatak medija i nevladinih organizacija da ih probude.

„Iako je dan, počeću rečima Milke Canić : „Dobro veče!“ Napolju je ozbiljan mrak, a u mraku se kriju strašne stvari. Gledali smo na globalnom nivou kako se građani bude, Arapsko proleće i pobuna na Volstritu. A mi smo se dosta istrošili. Od 9. marta do Petog oktobra prošlo je devet godina i sedam meseci. Od petog oktobra kapacitet se potrošio. Nama građanima će biti potrebne sigurne kuće sa ovakvim elitama.“

Direktorka istraživanja Ipsos stratedžik marketinga Svetlana Logar kaže da je veliko nepoverenje građana u demokratiju i principe tržišne ekonomije.

„Zašto građani nisu budni – pa potrebna je motivacija. Glavni problem građana je pitanje: „Zašto bih to radio kad nema nikakvog efekta?“. Odnosno, nepoverenje u ishod angažmana, a posledica je  da građani gube poverenje u demokratiju kao sistem vrednosti. Istraživanje sprovedeno 2010. pokazalo je da se 20 odsto građana slaže da su demokratija i tržišna ekonomija ipak najbolji sistem.  Takođe, čak 55-60 odsto mladih bi otišlo iz zemlje. Poverenje u Narodnu skupštinu Republike Srbije ravno je poverenju u NATO. Nepoverenje građana i u nevladine organizacije je dramatično. Jedan od koraka ka budnoj javnosti je da građani imaju poverenje u NVO.“

U panel diskusiji “Izbori i kako ih pratiti – Upotreba novih tehnologija u vreme izbora“ učestvovali su predstavnici  organizacije „Zašto ne“ iz Bosne i Hercegovine Darko i Boris Brkan, Elena Ignatova iz „Metamorphosis fondacije“ iz Makedonije, Aldo Merkoci, predstavnik Pokreta „MJAFT“ iz Albanije i Dragan Koprivica iz CDT – Centra za demokratsku tranziciju iz Crne Gore.