Održan miting „podrške“ Žarku Obradoviću

Aktivisti sajta Istinomer održali su miting „podrške“ ministru prosvete Žarku Obradoviću pod nazivom „Ne damo Žarka!“. Uz skandiranje „Svi smo mi Žarko“ i transparente „I posle Žarka, Žarko“, „Petica iz vladanja“, „Žarko je život“, grupa aktivista je prošetala od Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade Srbije i završila svoju šetnju ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj 22, gde je održan miting podrške Žarku Obradoviću.

S obzirom na to da su polaganje računa i zahtevanje odgovornosti novi i „nepoznati“ pojmovi u Srbiji, pod parolom „ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se“, Istinomer je započeo ironičnu kampanju „Odbranimo Žarka“, „jer nije Žarko kriv, kriva su deca!“

Miting "podrške"

«Danas smo se okupili da damo podršku ministru Obradoviću i svima onima, a posebno političarima, koji političku odgovornost vide tako da ministar nikada i nikako ne može biti odgovoran za dešavanja i stanje u svom resoru, da su građani tu zbog ministara i vlasti, da kad je u pitanju afera „Mala matura“ odgovornost snose, naravno, deca i roditelji, a ne ministar Obradović. Na ovaj način hteli smo da privučemo pažnju javnosti i da temu odgovornosti stavimo u fokus u trenutku kada se odlučuje o rekonstrukciji Vlade“, izjavila je Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA koji sprovodi projekat „Istinomer“.

Miting "podrške"

Istinomer se već godinama zalaže da koncept odgovornosti postane jedan od kriterijuma za vrednovanje rada političara. Nakon skandala „Mala matura“ Istinomer je, pokrenuo peticiju „Kec iz vladanja“ za smenu ministra Žarka Obradovića, jer je propustio šansu da prihvati odgovornost i time zaštiti institucije i državu. Svojim postupcima i izjavama ministar je pokazao da nije dostojan javne funkcije koja mu je poverena. Za nekoliko dana 15.000 građana podržalo je ovu inicijativu.

Ovde možete pročitati tekst proglasa u celini – „Izvinite, predomislili smo se – Žarko ipak ne može biti odgovoran“.

 

 

Savetnik ministra primio „mitingaše“

Na sastanku sa članovima CRTA tima savetnik ministra prosvete Dragutin Brčin izrazio je zahvalnost „za podršku i razumevanje situacije oko krađe testova“. On je ukazao da je „kamen međaš afere „Mala matura“ krađa testova, odnosno procesuiranje onih koji su to uradili, a ne smena minsitra“. Brčin je istakao je da stvari treba nazivati pravim imenima.

„Imamo problem gde se krađa testova u medijima naziva iznošenjem, a ne krađom. Istina je da je iz Ministarstva izneseno preko 400.000 testova, a da je šest ukradeno“, rekao je Brčin i dodao da su se testovi prodavali samo u Beogradu. Bio sam u nekoliko gradova Srbije odmah posle izbijanja afere i nigde, osim u Beogradu, nije bilo prodaje testova“, istakao je Brčin.