Odgovornost i stare i nove Vlade „u minusu“

Novoformirana Vlada Republike Srbije u mandat kreće sa negativnim Istinomer indeksom od -1,08 dok je prethodna Vlada četvrogodišnji mandat završila sa indeksom -1,2 saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), koji realizuje projekat Istinomer.

Indeks predstavlja stepen odgovornosti za javno izgovorenu reč, odnosno svojevrsnu statistiku koja pokazuje koliko su političari i drugi javni funkcioneri odgovorni u pogledu političke komunikacije sa građanima. Najneodgovorniji ministri u prethodnoj Vladi bili su Milutin Mrkonjić sa indeksom -5,5 i Mlađan Dinkić sa indeksom -5,2 koji su ujedno i ministri u novoj Vladi, dok su pozitivan indeks imali ministri Dragan Šutanovac i Predrag Marković.

Istinomer indeks je zapravo odnos pozitivno i negativno ocenjenih izjava i kao takav predstavlja još jedan pokazatelj koliko su političari odgovorni u komunikaciji prema građanima. „Građanima pružamo još jedan mehanizam u praćenju rada javnih funkcionera“, ističe Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA.

„Sve dok donosioci odluka ne budu objašanjavali svoja kadrovska rešenja u kontekstu političke odgovornosti, mi se nećemo zaustaviti. Periodično ćemo objavljivati progres Vlade i njenih individualnih članova na lestvici našeg indeksa, a vrlo glasno ćemo reagovati na bilo kakvu naznaku zanemarivanja interesa građana u političkoj komunikaciji zvaničnika“, izjavila je Vukosava Crnjanski Šabović.

„Do sada smo ocenili 1.700 izjava i uradili više od 200 analiza. Samo mali broj političara koji je sada došao na neku od javnih funkcija za nas je nepoznat, jer većina njih ima bar jednu ocenjenu izjavu na našem sajtu. Od sada ćemo ocenjivati Vladu kao kolektivitet u kojem svaki od njenih članova svojom (ne)odgovornošću doprinosi ili oduzima kredibilitet cele Vlade“, izjavio je zamenik urednika sajta Istinomer Siniša Dedeić.

Pre nekoliko nedelja, Istinomer je pokrenuo akciju „Ne Mrkonjića u Vladu“, kako bi pokušao da utiče na mandatara Dačića da u novoj Vladi ministarsko mesto ne ponudi najlošije ocenjenom ministru u prošlom mandatu. Naime, Milutin Mrkonjić je u čak 85,7 odsto izjava koje je Istinomer ocenio kazao neistinu, ili bio nedosledan ili prekršio obećanje. U roku od dve nedelje peticiju Istinomera podržalo je više od 10.000 ljudi na društvenim mrežama.