O legalizaciji i nelegalnostima

U raspravi o Zakonu o legalizaciji  u  Skupštini Srbije, ministar građevine Velimir Ilić je u dva dana izneo nekoliko tvrdnji koje su uznemirile javnost. Jedna od njih jeste i optužba na račun Milisava Obradovića, oca funkcionera „Dveri“ Boška Obradovića, da je kao građevinski inspektor uzimao mito kako ne bi izdavao naloge za rušenje nelegalno sagradjenih objekata.

Velimir Ilic

„O svemu tome postoji zapsinik u čačanskoj policiji. To je prijavljeno, ali niko nije reagovao. Sve to možete da proverite u policiji u Čačku. Od tog novca finansirana je kampanja i sve aktivnosti „Dveri“.
Blic, 2. 10. 2013. godine

Ministar Ilić je izneo nekoliko primera na koje sve načine pojedini državni službenici, javna preduzeća i funkcioneri žele da dodju do građevinskih dozvola. U razmeni kritika sa bivšim ministrom Mlađanom Dinkićem, Ilić nije propustio ni da kaže kako je i lično pomagao Dinkiću da do građevinskih dozvola dođe brže nego ostali i van regularnih procedura.

„Gospodine Dinkiću, vi ste radili velike investicije, i u Kragujevcu i u mnogim mestima. Sve što ste radili – radili ste bez građevinske dozvole. Vi dobro znate da sam vam ja davao dozvolu za sedam dana, za deset dana, za 15 dana. Ali, sve ste projekte radili bez dozvole. U Boru ste radili 300 miliona evra bez građevinske dozvole. Onda smo vam to pokrili nekako. Jel tako? U Kragujevcu trafo stanice, hale, krovovi, promene, prilazne saobraćajnice, auto-put, sve je bez dozvole. Vi niste znali uopšte da treba da podnesete zahtev za građevinsku dozvolu. To je bila totalna anarhija. Šta ja mogu da radim kad ministar moj kolega radi bez dozvole? Da mu predam krivičnu prijavu a sedimo zajedno u Vladi? O skijalištima da ne pričam. O Staroj planini takođe, da ne otvaram tu temu.“
Otvoreni parlament, 4. 10. 2013. godine

Iako je moguće da je ovo ministrovo pitanje, retoričko, predlažemo da odgovor pronađe, ako nigde, bar u zakletvi koju je podnosio kada je preuzimao funkciju. Otvara se pitanje ko je građevinskom inspektoru (a i mnogim drugima) omogućio da to nesmetano čine. Da li bi ministar Ilić znao odgovor na ovo pitanje?

Na Zlatiboru 3.000 nelegalnih objekata

U ičekivanju donošenja novog Zakona o legalizaciji, ministar Ilić je ovih dana izneo još optužbi u vezi sa bespravnom gradnjom. Ovoga puta je to bila opština Čajetina, a Ilić kazao da je na planini Zlatibor izgrađeno oko 3.000 nelegalnih objekata. Kako ministar tvrdi, to je bilo moguće samo ako su pravljeni „dilovi“ vlasnika, inspektora i predstavnika opštinske vlasti.

„U tim zaštićenim zonama gradila je mafija, a pre svega crnogorska. Tu su postojali raznorazni dilovi i to mora da se proveri. Inspekcija je na terenu i sve što je podignuto na divlje biće srušeno“
Blic, 8.  10.  2013. godine

Odmah potom, oglasio se i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović sa izjavom da ministar Ilić „laže“.

„Ne znam da li iz neznanja ili loše namere, ali podatak koji je on izneo da na Zlatiboru ima 3.000 nelegalnih objekata, čista je glupost i gruba neistina. Potpuno ilegalnih objekata nema više od deset. Pozivam ministra Ilića da dođe na Zlatibor i da mu pokažem koje su to zgrade i kažem ko su njihovi vlasnici – ljudi bliski partijama sadašnjeg i bivšeg režima. I ova i bivša vlast čuvaju te ilegalne investitore, ne dozvoljavaju opštini da naplati legalizaciju.“
Blic, 9. 10. 2013. godine