NOVI SAD: Istinomer debata “Da se ne lažemo” – Izbori 2012

Šta su najveći problemi građana Vojvodine i zašto obećanja data 2008. godine nisu ispunjenja diskutovalo se na Istinomer debati „Da se ne lažemo“ održanoj je u 24.aprila u Novom Sadu. Predstavnici vlasti i opozicije pokušali su da objasne građanima šta ih je sprečilo da ostvare planove u Vojvodini i Novom Sadu, ali i za šta su objektivno sami odgovorni.

Na debati su stavove suočavali Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, Goran Paunović iz Demokratske stranke, Stevica Deđanski iz Srpske radikalne stranke, Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije, Dušan Mijić iz Liberalno demokratske partije i Saša Adamov, predstavnik Narodne partije koja je na listi Ujedinjenih regiona Srbije.

Prethodne četiri godine, za predstavnika vlasti iz Demokratske stranke, bile su veoma teške ali su oni, kako kaže Paunović, dali sve od sebe i uspeli da održe ekonomski nivo i stepen zaposlenosti kao što je bio i kada su došli na vlast. Liga socijaldemokrata Vojvodine kao svoj uspeh ističe osnivanje radne grupe Vlade Republike Srbije koja je predložila zakon kojim je vraćana imovina AP Vojvodini i lokalnim samoupravama. Liberalno demokratska partija smatra da u prethodnom periodu nije vođena realna politika i da je zbog toga mnogo vremena izgubljeno. Opozicija vlasti najviše zamera to što se kriza koristi kao izgovor za neispunjenje obećanja. Građane je najviše interesovao odnos političkih partija prema kreditima iz Rusije s obzirom na činjenicu da se pojedine stranke isključivo zalažu za saradnju sa tom zemljom.

Ukoliko budu na vlasti nakon izbora, LSV će nastaviti da insistira da Vojvodina mora da ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu Ustavom, kao i na donošenju zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine. LDP obećava da će pojednostaviti sistem kako bi građanima bilo olakšano da privređuju. DS je spemna za nove izazove i obećava da će do kraja mandata Srbija biti članica EU. DSS obećava smanjenje administracije, ukidanje i spajanje javnih preduzeća kao i otvaranje bar jedne fabrika. Narodna partija će se boriti žestoko i raditi puno kako bi ispunila sve ono što je zapisano u programu URS-a. SRS će se zalagati za smanjenje administracije, a novac koji bi se na taj način uštedo bio bi usmeren na fondove za privredu i poljoprivredu.