NOVI PAZAR: Istinomer debata „Da se ne lažemo“ – Izbori 2012

Zašto se život u Novom Pazaru sveo na puko preživljavanje, ima li perspektive za mlade u tom gradu, kao i mogu li se prevazići političke i verske nestabilnosti u njemu, govorilo se na predizbornoj debati Istinomera održanoj u nedelju, 21. aprila u Novom Pazaru. Kako je su radili u protekle četiri godine, koja obećanja nisu ispunili i zašto pred mnogobrojnim građanima polagali su račun lokalni predstavnici vlasti.

Na debati koja je protekla u živoj ali fer atmosferi, učestvovali su Muamer Bačevac iz Sandžačke demokratske partije, Ahmedin Škrijelj iz Stranke demokratske akcije, Sead Šećirović predstavnik Bošnjačke demokratske zajednice i Radoslav Milić iz Demokratske stranke. Iako su potvrdili učešće na debati, predstavnici Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i Sandžačke Narodne partije Mirsada Đerleka, nisu se pojavili.

Dok su predstavnici vlasti iz SDP-a i DS-a zadovoljni učinjenim u njihovom mantadu, opoziciona SDA smatra da je u prethodnom periodu moglo i više da se uradi, kao i da su se oni trudili da budu konstruktivna opozicija. Predstavnik „najmlađe“ političke opcije u Novom Pazaru Bošnjačke demokratske zajednice Sead Šaćirović ocenio je da vlast ništa nije ispunila od obećanja datih pre četiri godine, kao i to da su se korupcija i mito odomaćile u gradu.

Posebna polemika povela se u vezi sa predsedničkom kandidaturom glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem. Ionako nejedistvenu bošnjačku zajednicu dodatno je uzdrmala muftijina kandidatura, ocenio je Muamer Bačevac iz SDP-a. Šaćirović je uzvratio da muftija ima pravo na kandidaturu, kao i svi ostali podsećajući da je i Njegoš bio na čelu države.

Građani su izrazili zadovoljstvo što su predstavnici različitih političkih opcija na debati Istinomera pokazali da mogu jedni sa drugima da sednu za sto, razgovaraju i razmenjuju mišljenja što se ranije nije često dešavalo. Njih je zanimalo šta političari nameravaju da urade kako bi od Novog Pazara napravili regionalni centar.

Na kraju su učesnici debate svojim sugrađanima dali obećanja šta će uraditi ukoliko budu na vlasti nakon 6. maja. SDP obećava siguran razvoj i rešavanje ekonomskih problema, dok će Demokratska stranka nastojati da od Novog Pazara napravi moderan evropski grad. Stranka demokratske akcije prvo će izmiriti sve obaveze prema zaposlenima u lokalnoj upravi i javnim preduzećima čije se plate finansiraju iz budžeta, dok će akcenat Bošnjačke demokratske zajednice biti na suzbijanju korupcije i mita.