Novi Pazar: Da mladi ne odlaze iz grada mladih

Juče je u Novom Pazaru održana poslednja debata Istinomera posvećena republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.
Najvažnije je da se u Novom Pazaru, kao gradu sa velikim brojem mladih, stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta, saglasili su se učesnici  Predizborne debate Istinomera, koja je održana 17. aprila u Novom Pazaru. Učesnici su bili Edin Đerlek iz Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, Muamer Bačevac iz koalicije “Za evropski Novi Pazar”, Enis Imamović iz Stranke demokratske akcije Sandžaka i  Rešad Hodžić, predstavnik Novog pokreta.                   
*
Debata Istinomera u Novom Pazaru / Foto: Istinomer

Muamer Bačevac iz vladajuće Sandžačke demokratske partije, koji je kandidat koalicije “Za evropski  Novi  Pazar”, naglasio je da u Novom Pazaru stopa nezaposlenosti “jeste velika”, ali da su oni kao vlast  učinili “mnogo toga na stabilizovanju situacije”. 

“Situacija nije sjajna, ali je mnogo bolja od one koju smo nasledili. Zatekli smo praznu opštinu, uspeli smo da stabilizujemo budžet, uradimo mnogo na infrastrukturi grada. Imali smo oko 16,5 miliona ulaganja samo tokom prošle godine, rekonstruisali smo 335 ulica u poslednjih sedam godina… U toku prošle godine zaposlili smo 700 ljudi. I dalje ćemo biti barijera nacionalizmu, ekstremizmu, stojimo iza svojih obećanja”, kazao je Bačevac.

Statistika kaže da u Novom Pazaru radi tek svaki četvrti čovek, napomenuo je Enis Imamović iz Stranke demokratske akcije Sandžaka. 

“Računi svih javnih preduzeća su u blokadi, kao i računi svih osnovnih i srednjih škola u gradu, đaci od svog džeparca kupuju krede i sunđere. Ako dođemo na vlast uvešćemo red u trošenje budžeta i javnih finansija, smanjićemo administraciju, ispravićemo greške učinjene prema radnicima javnih preduzeća, trudićemo se da uštedimo gde god budemo mogli, nastojaćemo da poboljšamo poljoprivredu… Sadašnja vlast koristi svega 30 odsto poljoprivrednog zemljišta, a potencijal je da u ovoj grani može da radi 72.000 ljudi”, kazao je Imamović.

U gradu se za veliki novac organizuju razni koncerti, a ovde su potrebne narodne kuhinje, rekao je Rešad Hodžić, predstavnik Novog pokreta. 

“Bio sam deo vlasti u Novom Pazaru, ali sam je napustio nezadovoljan načinima privatizacije preduzeća. Ono protiv čega sam se borio celog života, vraća se polako na scenu. Svi su prepuni obećanja, ali ja mogu da obećam samo jedno – odgovornost”, naglasio je Hodžić, dodajući da nakon izbora njegov pokret sigurno neće praviti koaliciju sa Sandžačko demokratskom partijom.

Edin Đerlek iz Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka rekao je da je najvažnije stvoriti ambijent za privlačenje investicija, kao i izgraditi infrastrukturu koja, kako je naglasio, trenutno ne postoji u Novom Pazaru. 

“Ako postoji korupcija u sistemu, koji će vam investitor doći u grad? Gospodin Zukolić ima dobre kontakte sa arapskim svetom i sa dijasporom, pa uz stvaranje povoljnog ambijenta investicije će doći. Najvažnije je da sprečimo masovno iseljavanje iz Novog Pazara, da smanjimo siromaštvo. Želimo mirne sandžačke gradove, u kojima će se mladi osećati sigurno, borićemo se da se porodicama sa troje i više dece materijalno pomogne. Neophodno je otvoriti nova radna mesta, a zalagaćemo se i za izgradnju auto-puta od Sarajeva do Novog Pazara”, istakao je Đerlek.

Svi učesnici debate dali su podršku Biračkom proglasu Istinomera i svojim potpisom saglasili su se sa tekstom proglasa. Ovo je bila peta debata Istinomera posvećena republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.