Nismo svi Vučići

Vučićev obrazac ponašanja prema predstavnicima medija uspešno je usvojen i krenuo je da se širi Srbijom.

Kada Predsednik Vlade Aleksandar Vučić dopusti sebi da se na zvanično sazvanoj konferenciji za medije povodom 100 dana Vlade – javno obruši na novinarku Istinomera, zbog dva pitanja koja mu je postavila i koja se nisu uklapala u svečarski ton te priredbe – pa izvrće smisao pitanja, daje paušalne ocene na račun rada Istinomera i upristojava novinarku, koja bezuspešno pokušava da vrati celu situaciju iz sfere političkog mobinga u okvire normalnog odnosa političar/novinar – šta onda drugo očekivati, nego da Vučićevi epigoni, oni koji su pod njegovim okriljem rasejani po rukovodećim mestima širom Srbije, takav obrazac ponašanja prema predstavnicima medija pod hitno usvoje i krenu da šire Srbijom.

Tako se i jedan od najprilježnijih među fanatičnim sledbenicima Vučićevog dela i metoda – predsednik opštine Čučković, koji očigledno sebe doživljava feudalno – kao gospodara Obrenovca i okoline, bez ikakvog povoda ostrvio na našu dugogodišnju saradnicu Jasminu Prodanović – zbog toga što je pokušavala da radi svoj posao. Pale su pritom i grube reči, uvrede i javno omalovažavanje.
Istinomer može da apeluje na zakone, struku, etičke norme, demokratske principe i da uzbunjuje javnost povodom ovakvih slučajeva i stvaranja konstantne atmosfere straha i nasilja u medijskoj sferi.
Možemo – ali čemu?
Jasno nam je da se to radi planski i sistematski, sa namerom da se zastraši i ućutka kritička javnost i da nemamo od koga ni da tražimo, niti da dobijemo zaštitu.
Zato ćemo, kao i do sada, odgovorno i objektivno izveštavati javnost o činjenicama koje prve stradaju u izjavama naših političara.
Zato što mislimo da je to posao novinara.

Aleksandar Gavrilović,
urednik Istinomera