NIŠ: Istinomer debata „Da se ne lažemo“ – Izbori 2012

Šta je u protekle četiri godine urađeno u Nišu, gradu koji je nekada bio poznat kao „grad elektronike“, koja obećanja nisu ispunjena i zašto, raspravljalo se na predizbornoj debati Istinomera „Da se ne lažemo“ održanoj u subotu, 21. aprila u tom gradu. Na debati su učestvovali Dragoslav Ćirković iz Demokratske stranke, Zoran Perišić iz Srpske napredne stranke, Srđan Pešić iz Liberalno demokratske partije, Branislav Jovanović iz Ujedinjenih regiona Srbije, Dragan Vukadinović iz Srpske radikalne stranke i Milan Lapčević iz Demokratske stranke Srbije.

Ono čime se vlast u proteklom periodu nije proslavila jesu neispunjena obećanja koja su se ticala samog života Nišlija – nije izgrađen Urgentni centar, odustalo se od gradnje hale „Car Konstantin“, rekonstrukcija stadiona Čair je kasnila, građani čekaju godinama na renoviranje bioskopa, nema dovoljno vrtića, nekoliko puta je najavljena, pa odložena gradnja akva-parka.

Građani su na debati zamerili političarima da im je stalo samo do njihovih ličnih interesa a ne da obezbede bolje uslove za život svim Nišlijama. Zanimalo ih je šta će uraditi po pitanju pomoći porodiljama i zašto je Niš dobio „najskuplji“ bioskop i zašto se toliko čekalo na njega.

Na kraju debate, predstavnici političkih partija dali su obećanja svojim sugrađanima šta će uraditi ukoliko nakon izbora budu na vlasti. Demokrate će učiniti sve da Niš bude grad u koji će dolaziti i ostajati i dobro živeti. Nova radna mesta i investicije, briga o mladima, veća ulaganja u kulturu biće u fokusu ukoliko im Nišlije ukažu poverenje. Naprednjaci će se najpre pozabaviti racionalizacijom gradske uprave i otvranjem kancelarije za brze odgovore a sve nestranačke inicijative će biti dobrodošle i intres građana će im biti na prvom mestu. LDP obećava efikasniju, stručnu i jeftiniju javnu upravu i rešenje problema javnih komunalnih preduzeća, ali i racionalnije korišćenje gradskog budžeta a u svemu tome će se voditi isključivo interesom građana. Za Ujedinjene regione Srbije depratizacija je na prvom mestu, a ono što Nišlijama obećavaju su i mesta u vrtićima za svu decu, vodu i kanalizaciju u svim delovima grada, izgradnju Kliničkog centra. Rad gradske vlasti biće javan i transparentan jer će se se na interenetu objavljivati za šta je potrošen svaki dinar, obećava Demokratska stranka Srbije, dok će radikali inicirati zatvaranje kancelarije u Briselu, ukidanje materijalne nadoknade za savetnike gradonačelnika i smanjenje broja članova gradskog veća.